catalunya
Mesa del Parlament
Mesa del Parlament
|
Fuente
:
EUROPAPRESS

Discrepàncies entre JxCat i ERC pel recurs de Puigdemont contra l'acord de la Mesa de retirar-li la delegació del vot

JxCat assegura que va avisar Torrent de les seves intencions i ERC ho nega

4
Mar, 22 Ene 2019

Noves discrepàncies entre ERC i JxCat han aflorat aquest dimarts al Parlament, aquesta vegada per la decisió de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, de presentar un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la decisió de la Mesa de la Cambra de retirar-li la delegació del vot.
Fonts de JxCat han explicat que van parlar a principis de mes amb el president del Parlament, Roger Torrent, un cop presentat el recurs: tot i la incomoditat de la decisió, consideren que la va entendre, "encara que no se li va demanar permís per fer-ho i políticament no li devia agradar ".
JxCat va traslladar a Torrent que no farien qüestió d'això i que la decisió de Puigdemont era conseqüència del consell dels seus advocats perquè, segons van al·legar, havien esgotar tots els recursos possibles per poder acudir després a instàncies internacionals.
"No volem fer una qüestió política d'això", han afegit les esmentades fonts, que entenen que ERC com a partit estava al corrent perquè Torrent milita en aquesta formació.
La reacció dels republicans
Fonts dels republicans han mostrat "respecte absolut" per les decisions jurídiques de qualsevol líder independentista encausat, però han discrepat del fons i la forma de l'actuació, ja que consideren que era evitable.
Han exposat que el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), i Torrent sí que van parlar fa unes setmanes sobre això, però que el primer li va dir que el recurs contenia "una referència mínima" a la decisió de la Mesa.
Entenen que finalment ha passat el contrari del que van parlar aquell dia, ja que, no només la referència no ha estat mínima, sinó que el recurs està dedicat a qüestionar la decisió de la Mesa, amb majoria independentista i que lidera Torrent.
A més, ERC assegura que jurídicament tampoc és imprescindible presentar aquest recurs per a poder acudir després a instàncies internacionals, un diagnòstic contrari al que fa JxCat.
ERC recorda que tots els diputats afectats per la suspensió de càrrec públic que va dictar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena -això va ser l'origen del conflicte- ja havien impugnat la decisió per intentar recuperar els seus drets parlamentaris, per la qual cosa conclouen que no calia impugnar també a la Mesa.
Així mateix, ERC insisteix a defensar l'acord que aquell dia va prendre la Mesa i que Puigdemont ha impugnat: assegura que retirar-li la delegació de vot era el mecanisme adequat perquè seguís votant a través d'una altra via -designar a un diputat substitut que votés per ell-.
Què faran els diputats presos?
Els diputats de JxCat empresonats i suspesos pel Tribunal Suprem (TS) no preveuen presentar el mateix recurs que ha presentat Carles Puigdemont davant del TC contra la decisió de la Mesa de la Cambra de retirar-li la delegació del vot, han explicat fonts de JxCat
Argumenten que el cas dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, i el president del grup a la Cambra, Jordi Sànchez, és diferent al de Puigdemont perquè tenen situacions judicials diferents.
En el cas dels diputats a la presó, les mateixes fonts asseguren que les seves línies de defensa estan "més centrades en el judici" que començarà en les pròximes setmanes, mentre que l'expresident té la seva causa paralitzada a Bèlgica.
A més, defensen que, si els presos presentessin aquest recurs, no tindria molt recorregut, ja que quan hi hagi la sentència del judici la suspensió de la seva condició de diputats que va dictaminar el Suprem ja no tindrà efecte.
Així, si Turull, Rull i Sànchez són condemnats pel Suprem, seran automàticament inhabilitats, de manera que perdran la seva acta de diputats i JxCat els haurà de reemplaçar.


Multimedia