catalunya
L'escriptor Carlos Zanón
L'escriptor Carlos Zanón
|
Fuente
:
ARXIU

Torna a la vida el mític detectiu Carvalho

Carlos Zanón ressuscita al famós personatge de Vázquez Montalbán en la seva última novel·la "Problemes d'identitat"

5
Mar, 15 Ene 2019

Escriure una bona novel·la no és fàcil. Si a sobre s'hi afegeix un context polític real i convuls i un protagonista tan mític que perviu en la memòria col·lectiva de molts, encara pitjor. Altres s'haguessin negat, però Carlos Zanón va acceptar el repte. Alea iacta est.
Quinze anys després de la mort de Vázquez Montalbán, l'escriptor Carlos Zanón va rebre una proposta que gairebé frega la provocació: tornar-li la vida al famós detectiu Pepe Carvalho. El resultat de tal desafiament és la novel·la "Problemes d'identitat" (Editorial Planeta). En ella, Zanón descriu a un Carvalho "escèptic, tendre, apàtrida, lúcid i lleial", a mig camí entre Barcelona i Madrid, mentre les plaques tectòniques de la societat -aquesta societat, la societat actual del 2017 - semblen moure's d'una manera inèdita.
El llibre arrenca amb Carvalho a Madrid. Al cap de poc ja té el cap ficat a la tassa d'un vàter del lavabo d'un restaurant, empès violentament per un parell de matons a les ordres d'un marit enganyat. De retorn a la seva oficina a prop de la Rambla, prou recuperat, el treball se li acumula. I allà fora, la Barcelona de 2017 es desplega entre el soroll de la invasió del turisme i del Procés. "Com veu el patriotisme el detectiu? Doncs com una lluita de poders en què tots sortirem perdent", explica Zanón.
L'experiment
Els de Planeta ho van tenir clar des del minut zero: si algú havia de ressuscitar al famós detectiu, aquest havia de ser Carlos Zanón. Poeta, novel·lista, guionista, articulista i crític literari, àmpliament premiat; té el background més que necessari per sortir victoriós de tal experiment. Encara que confessa que, en un primer moment, el seu "mecanisme de defensa" li va dir que no cometés tal suïcidi professional.
"Quan va córrer la veu, diversos col·legues em van aconsellar que no ho fes - admet - després tothom venia a donar-me consells". Al final, explica, que va tenir tal pressió que no va poder començar a escriure fins que va aconseguir oblidar-se de intentar emular a Vázquez Montalbán. "Qualsevol altra cosa hagués estat una falta de respecte", afirma.
“Cuinetes”

"Problemes d'identitat" ha estat escrit perquè ho entengui un millennial que no sap ni qui és Biscuter o la Briongos, però que no s'espantin els "carvalhistes", en la novel·la estan tots els elements clàssics (i moderns) per al gaudir de tots. No obstant això, alguns dels personatges principals estaran i altres no. Alerta spoiler: un d'ells acabarà a Màster Xef.

Llavors, quines són les novetats? Principalment que Carvalho ens parla en primera persona perquè, admetem-ho, un bon detectiu torturat ha de parlar "de tu a tu" el lector.
"L'única condició que vaig posar va ser eliminar tot el tema de les receptes de cuina", confessa Zanón. Una cosa que els editors van rebutjar de ple. "Al final vaig entendre que la gastronomia formava part del món que havia creat Vázquez Montalbán - confessa - Els detectius americans s'afarten de whisky i aquí, la marca de la casa és un bon menjar mediterrani".
De moment, amb aquesta novel·la, l'autor afirma que no sap si hi haurà una segona part. Potser aquest Carvalho és com un únic tret, a l'aire. Però el que està clar és que seguirà "odiant la música moderna i cremant llibres".
 

Anna Rocasalva es periodista

 


Multimedia