catalunya
Camió de bombers
Imatge d'arxiu d'un camió de bombers
|
Fuente
:
ARXIU

Sindicats denuncien que la falta de recursos i personal va condicionar l'actuació dels bombers a l'incendi de Badalona

Reclamen al president de la Generalitat que posi remei a les seves demandes per garantir la seguretat

6
Mar, 8 Ene 2019

Representants dels cinc sindicats dels Bombers de Catalunya han denunciat que la manca de recursos i de personal que afecta el cos va condicionar l'actuació dels bombers a l'incendi del 5 de gener a Badalona, en el que van morir 3 persones.
 El sergent de guàrdia del parc de Badalona, Emilio Cuadrado, que va ser el primer en arribar a l'incendi - després dels veïns i agents de la Guàrdia Urbana - ha explicat que van fer "tot el possible tenint en compte els mitjans dels que disposem".
Ha afegit que considera que l'avís va arribar tard i que les característiques de l'edifici afectat van dificultar les tasques d'extinció. "Per resoldre el sinistre adequadament faria falta una primera sortida de 30 bombers amb tres autoescales, però desgraciadament la societat està com està i els mitjans que tenim estan com estan". Els portaveus sindicals han reclamant al president de la Generalitat, Quim Torra, que posi remei a les seves demandes per garantir "la seguretat de tots".
A l'incendi del 5 de gener a Badalona hi van arribar nou minuts després de l'avís tres vehicles amb els vuit bombers de guàrdia del parc de Badalona, un parc que només compta amb un camió amb escala i que els sindicats han exposat que no compta, per exemple, amb llits inflables, que permeten que els veïns que salten no pateixin danys personals. Una mica després van arribar-hi tres agents del parc de Santa Coloma de Gramanet. I vint minuts després van arribar 25 agents dels Bombers de Barcelona, que consideren que van ser fonamentals per poder evacuar els ferits.
No obstant, diversos veïns i testimonis de l'incendi que s'ha produït aquest cap de setmana al barri de Sant Roc no hi estan d'acord. Veïns als que ElPlural ha pogut entrevistar, han explicat que van trucar als bombers quan el foc cremava la planta baixa però que, quan els efectius van arribar, les flames ja estaven consumint el sisè pis. "A mi se'm va fer etern", afirma Pedro de la Fuente, inquilí de l'inmoble i àvi d'una criatura que van haver de treure per una finestra del quart pis. "Al principi només hi érem uns veïns i la Guàrdia Urbana - continua - I quan van arribar els bombers, només van utilitzar una de les dues escales de les que disposaven". "També van trigar a anar-se'n a l'altre cara de l'edifici (que dóna a l'altra banda), que era on es van refugiar molts dels inquilins", lamenta.
Joan Carles Cerdan, del sindicat CATAC, ha lamentat que "la sensació és que els bombers arriben tard", però defensa que l'actuació va ser "ràpida i eficient". Per això ha volgut fer una "petició urgent" al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè atengui les peticions dels sindicats dels Bombers de la Generalitat. "Els Bombers de la Generalitat hauríem de buidar sis parcs per aconseguir els mateixos efectius que va desplaçar el cos de Barcelona", ha denunciat Cerdan.
La roda de premsa dels portaveus sindicals s'ha celebrat a les instal·lacions del parc de Badalona. Pocs minuts abans de començar, a dos quarts d'onze del matí, hi ha hagut un avís i els bombers han hagut de marxar. Antonio del Río, d'UGT, ha lamentat que amb aquesta sortida Santa Coloma de Gramanet i Badalona havien quedat "sense servei, o sigui que la població d'aquests municipis no tindrien bombers si s'hagués de fer un servei". 
Fa setmanes que els sindicats denuncien que cada dia una mitjana de tres parcs han de tancar a Catalunya per la manca d'efectius. Del Río ha explicat que si l'incendi no hagués passat a la zona d'influència de bombers de Barcelona la situació hagués estat més complicada. Ha afegit que des del dia 10 de desembre el parc de Badalona ha estat quatre dies amb els mínims, que són 8 bombers, i la resta dels dies ha estat amb un o dos bombers per sota dels mínims. Per la seva banda, el parc de Santa Coloma ha estat quatre dies tancat i la resta de dies sota mínims.


Multimedia