catalunya
Captura de pantalla de l'actuació policial a Girona.
Captura de pantalla de l'actuació policial a Girona.
|
Fuente
:
TWITTER

Mossos contra Mossos

Les càrregues de dijous contra les protestes antifeixistes a les manifestacions de Vox revelen un conflicte entre agents independentistes i unionistes

3
Vie, 7 Dic 2018

Dijous passat, el partit ultradretà de VOX, juntament amb la plataforma Borbonia (un moviment ciutadà similar al de "Tabarnia" però en les terres gironines) va liderar dues manifestacions a Catalunya per celebrar el Dia de la Constitució. Una a Terrassa (Barcelona) i l'altra a Girona. Totes dues es van acabar amb diversos ferits per part dels Mossos d'Esquadra i activistes d'esquerra que van intentar boicotejar la manifestació constitucionalista amb aires feixistes. Entre els afectats hi ha una diputada de la CUP, Marta Sirvent, que va rebre l'impacte d'un projectil de foam, mentre socorria a un menor inconscient. Els Mossos també van detenir dos membres dels CDR que han estat alliberats aquest divendres amb càrrecs.
Ahir mateix, el director dels Mossos d'Esquadra, Andreu Martínez, valorava com a "correctes i adequades" les actuacions policials en les que van efectuar càrregues contra la manifestació antifeixista no comunicada que protestava contra la de VOX que sí que ho era, "per garantir el dret de manifestació de tots". També va explicar que el que en les imatges de les càrregues es percebia com un Mosso sense uniforme que pegava a activistes d'esquerra era perquè "l'agent s'estava posant l'equip quan s'ha havia vist sorprès pel l'atac".
No obstant això, aquestes declaracions no han agradat al president de la Generalitat, Quim Torra, que ha demanat al conseller d'Interior, Miquel Buch, que faci "purgues" al cos policial pel que considera una "actuació desproporcionada". Així mateix, el Síndic de Greuges també a anunciat que demanarà explicacions a Interior.
Conflicte en el cos
Això no obstant, els fets d'ahir també han revelat una fractura dins el propi cos dels Mossos d'Esquadra. El col·lectiu de policies autodenominat "Mossos per la República" ha emès un comunicat en el seu compte de Twitter denunciant que en el dispositiu policial de Girona es va anunciar el "a por ellos" a través dels intercomunicadors. També manifesten que consideren que la manifestació de VOX és un "clar acte de provocació", sobretot tenint en compte que es va comptar amb la presència de Álbaro de Marichalar, "que va estar buscant el conflicte per aparèixer com una víctima de l'independentisme a les televisions de la caverna mediàtica espanyola".
Finalment, aquest col·lectiu de Mossos també ha volgut mostrar la seva preocupació pel fet que en la manifestació de VOX fos present un agent conegut com "el sevillà", activista de Ciutadans, que acompanyava Marichalar, però que també presta servei a la casa l'expresident Puigdemont. Per tot això, demanen a la conselleria que actuï i faci les investigacions pertinents i assenyalen directament a un altre col·lectiu de Mossos: la "Unió de Mossos per la Consitució".
Aquest grup d'agents, que en el seu compte de Twitter es defineixen com a "Policies que defensen la neutralitat institucional, els valors constitucionals, l'ordenament jurídic i l'estat de dret", tampoc ha volgut quedar-se callat davant els fets d'ahir i han felicitat els Mossos de la BRIMO que van fer les càrregues.
Aquest col·lectiu també va ser dels primers a felicitar el partit VOX pels seus resultats a Andalusia, després de Le Pen i el Ku Klux Klan. En un comunicat a través de diverses xarxes socials han manifestat "la seva més absoluta repulsa a les tristes actituds violentes de grups totalitaristes antidemocràtics que han enfosquit les celebracions constitucionals a Terrassa i Girona en el 40 aniversari de recuperació de la democràcia a Espanya". I han mostrat la seva preocupació perquè els independentistes aconsegueixin una "totalitària, estalinista, república federal bolxevic sostinguda per un eficaç sistema de repressió política del dissident, titllant aquests de" feixistes "en què inclouen a socialistes, esquerres democràtiques, conservadors, liberals, dissidents religiosos, homosexuals no integrats al lobby principal bolxevitzat, trosquistes no estalinistes i lliurepensadors ".
Paral·lelament, aquest mateix divendres el sindicat majoritari dels Mossos, Sap-Fepol, demanava la dimissió de Buch per "no deixar-los al marge" de la política, però, sembla que ja fa temps que la divisió ideològica està present en el cos i que ha arribat per quedar-se.
 

Anna Rocasalva es periodista

 


Multimedia