catalunya
Manifestació d'estudiants a la Diagonal
Manifestació d'estudiants a la Diagonal.
|
Fuente
:
EUROPAPRESS

Els metges catalans afronten la quarta jornada de vaga, a la qual se sumen docents, estudiants i funcionaris

Alumnes tallen la calçada central de la Diagonal i els accessos al campus de la Universitat Autònoma

3
Jue, 29 Nov 2018

Jornada de manifestacions a Catalunya. Els metges catalans de l'atenció primària pública i la concertada afronten aquest dijous la seva quarta jornada consecutiva de vaga, a la qual se sumen estudiants i docents de l'educació pública.
Els sanitaris tornaran a manifestar-se després que aquest dimecres més d'un miler de professionals exigissin davant del Parlament més recursos per a la sanitat, en una concentració amb moments de tensió amb els Mossos d'Esquadra a les portes de la institució.
La vaga va ser seguida per un 74% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), segons dades del sindicat Metges de Catalunya (MC), tot i que la Conselleria de Salut ha xifrat el seguiment en un 39,71%.
 
Manifestació de docents i estudiants
Per la seva banda, centenars d'estudiants han tallat el matí d'aquest dijous la calçada central de l'avinguda Diagonal de Barcelona en una manifestació que es dirigeix ​​cap a Jardinets de Gràcia, on es reuniran els estudiants per partir cap a la manifestació que s'inicia a plaça Universitat .
La Guàrdia Civil ha hagut de desviar el trànsit, segons ha informat l'Ajuntament.
Els estudiants protesten per demanar la rebaixa d'un 30% de les taxes universitàries en els pròxims Pressupostos de la Generalitat i l'equiparació del preu de grau i màster.
D'altra banda, estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) - històricament, una de les universitats més reivindicatives de Catalunya - han tornat a tallar diversos accessos al campus a primera hora d'aquest dijous a la segona jornada de vaga convocada pel col·lectiu estudiantil, i esperen que sigui una "gran" jornada de mobilització, amb la manifestació de Barcelona.
Així ho ha expressat als mitjans la portaveu del Sindicat d'Estudiants de la UAB (SEPC-UAB), Laia Casas, remarcant que aquest segon dia d'aturada "torni a ser un èxit" com el primer, amb aules buides o pràcticament sense alumnes.
Casas ha recordat que reclamen una rebaixa del 30% de les taxes universitàries, perquè "des de les retallades han augmentat un 66%" i ha subratllat que aprofitant el debat pels pressupostos del Govern, la Conselleria d'Economia hauria d'incloure una partida en aquest àmbit .
Ha explicat que una altra nit més, la segona consecutiva, unes 300 persones han dormit a la Facultat de Lletres i que se sumaran a la manifestació de la capital catalana, precisant que s'uniran arribant des Jardinets de Gràcia, on es concentrarà la columna estudiantil.
El personal docent i investigador (PDI) també està cridat a la vaga aquest dimecres i dijous pels sindicats CGT i COS a totes les universitats públiques catalanes, a la qual s'han sumat el SEPC i assemblees de facultats.
Aturada de funcionaris
Avui també pararan els funcionaris i treballadors públics de la Generalitat que donin suport a la convocatòria de la Intersindical Alternativa de Catalunya, que planteja aturades parcials de dues hores, entre les 12 i les 2 de la tarda. La Intersindical és el sindicat majoritari en diversos sectors de la funció pública. Exigeixen, entre altres coses, el retorn de les pagues extres dels anys 2013 i 2014.


Multimedia