catalunya
Vaga de metges
Vaga de metges
|
Fuente
:
TWITTER

Tensió a les portes del Parlament a la tercera jornada de vaga de metges

El 77% dels metges d'atenció primària segueix la segona jornada de vaga segons el sindicat

ElPlural
0 |
2
Mié, 28 Nov 2018

Més d'un miler de metges i altres professionals de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) i de la sanitat concertada han clamat aquest dimecres davant el Parlament per demanar més recursos per a la sanitat, i s'han produït moments de tensió entre sanitaris i Mossos d'Esquadra a les portes de la institució.
La concentració, que coincideix amb el tercer dia de vaga sanitària, s'ha iniciat a les 11.00 i una hora més tard ha coincidit amb una altra protesta d'uns 200 bombers, amb els quals han sumat unes 1.500 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana. Els professionals de la salut se senten «sobreexplotats» mentre que els bombers demanen millores salarials i la renovació del seu material.
Vestits amb bates blanques i fent sonar xiulets i megàfons, els sanitaris han reclamat als grups polítics i al Govern més recursos per a la sanitat, i han tornat a demanar la dimissió de la secretària de Salut, Laura Pelay, a més d'interpel·lar el president: 'Torra, posa ordre', han escridassat.
Poc abans de les 12 hores, els manifestants han saltat les tanques que acordonaven la zona a uns metres del Parlament, trencant el cordó policial i acostant-se al accés de la Cambra, que s'ha tancat de manera preventiva.
Els Mossos d'Esquadra s'han vist obligats a retrocedir posicions, i un cop els integrants de la protesta han arribat sota els arcs, els agents han impedit una eventual entrada allunyant a manifestants i periodistes amb empentes, amb moments de tensió, que s'han accentuat quan alguns policies han empès a un grup de bombers, que ha respost empenyent també i fent-los retrocedir, i després els han propinat cops de porra.
Cap a les 13.00 hores, Metges de Catalunya ha demanat als concentrats retrocedir fins darrere de les tanques que asseguraven el perímetre perquè dos representants del sindicat poguessin entrar, de manera que la protesta ha retrocedit uns metres i, uns 20 minuts més tard, el gruix de manifestants s'ha situat en el perímetre, i després s'ha anat dissolent la protesta.
Negociacions del sindicat
En declaracions als mitjans, el president de Metges de Catalunya (MC), Jordi Cruz, ha reclamat als partits i al Govern que en elaborar els Comptes de la Generalitat per el 2019 "tinguin en compte la salut i que sigui el pressupost més alt que mai hi ha hagut al país ".
El president del sindicat ha explicat que en les negociacions amb l'ICS sobre primària han avançat i progressen, amb acostaments en alguns punts, però no hi ha acord en els centrals, tot i que hi ha punts que "podrien desencallar" la situació, i estan estudiant un informe de càrregues laborals que van acordar que els lliurarien. En relació al principal escull, que és limitar el número de visites diàries que han de fer els metges de primària, l'Administració admet que l'objectiu han de ser 25-28, però no accepta fixar un màxim per llei.
Assistència a la vaga
El 77% dels metges de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) han seguit la vaga en la segona jornada d'aquest dimarts -el 76% en el torn de matí i el 77% a la tarda- segons Metges de Catalunya (MC), que ha xifrat en el 70% el seguiment en els centres de la sanitat concertada -69% al matí i 70% a la tarda-.
En un comunicat aquest dilluns, el sindicat majoritari ha qualificat de "ensordidora" la mobilització del col·lectiu mèdic, i ha instat l'ICS ia les patronals de la sanitat concertada -La Unió, CAPSS i ACES- a atendre les reivindicacions per millorar la assistència als pacients i dignificar les condicions laborals.
Per províncies, una mitjana del 83% dels metges dels ambulatoris de l'ICS han seguit la vaga en els dos torns a Tarragona, seguida de Barcelona (78%), Girona (74%) i Lleida (71%), mentre que a la sanitat concertada calculen que l'ha seguit el 73% dels facultatius de Barcelona, ​​el 71% de Tarragona, el 69% de Lleida i el 65% de Girona.


Multimedia