catalunya
|
Fuente
:
EUROPAPRESS

Comença una vaga de cinc dies dels metges d'atenció primària

Els professionals sanitaris reclamen unes condicions de treball dignes per poder atendre a tots els seus pacients

11
Lun, 26 Nov 2018

Buits s'han trobat els Centres d'Atenció Primària (CAP) els usuaris que tenien hora aquest matí a causa de la vaga de metges. Aquest diumenge les negociacions entre els representants del sindicat de Metges de Catalunya i de l'Institut Català de la Salut per intentar acostar posicions van acabar sense acord. I des d'aquest dilluns fins al divendres, més de 15.700 metges catalans del sector públic en l'atenció primària i l'concertat en l'hospitalària, atenció primària, sociosanitaris i de salut mental estan cridats a la vaga convocada per diversos sindicats, en protesta per la degradació que veuen en el sistema sanitari i la sobrecàrrega assistencial.

Metges de Catalunya (MC) ha convocat els metges d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS), uns 5.700, entre metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs, els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre en el format d'aturada general davant la "sobrecàrrega assistencial que es fa insostenible".
El sindicat ha cridat també a la vaga a més de 10.000 facultatius de la sanitat concertada del Servei Català de la Salut (CatSalut), de 53 hospitals, 86 equips de primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental.
Les reivindicacions
Els metges denuncien una situació molt crítica d'excés de treball i condicions laborals precàries que repercuteix en la qualitat i la seguretat assistencials. Entre altres coses, reclamen limitar les visites diàries a 28. I que per fer aquestes visites tinguin un temps mínim de 12 minuts.
També demanen recuperar els 920 professionals perduts amb les retallades, la recuperació del poder adquisitiu perdut -que xifren en un -30% - i l'increment del pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.
El 2010, abans de les retallades, hi havia 6.645 facultatius als CAPs de l'Institut Català de la Salut, que representen el 80% del total. Els anys següents la plantilla va anar minvant, fins que l'any passat van quedar 5.725 metges. De manera que en aquests anys s'han perdut 920 professionals, gairebé un 14% respecte al 2010.
Serveis mínims
En aquests cinc dies de vaga, les urgències i les unitats especials funcionen al 100%. Per altres demandes, hi ha serveis mínims del 25% en els dos primers dies i el 33% la resta. Pel que fa a les operacions quirúrgiques, s'atenen les que siguin inajornables.
La vaga ha agafat desprevinguts molts usuaris que tenien hores programades avui als CAPs. Alguns han lamentat la falta d'informació i han expressat sentir-se una mica "desemparats", mentre que altres s'han posat a la pell dels metges i entenen per què s'està fent aquesta vaga. "Estem sobresaturats - ha explicat la doctora Eva García - la qualitat de la consulta baixa i el nostre estrès puja". "Estem per sobre de les 40 visites diàries. Això no funciona ", afirma la doctora.
Si les pròximes negociacions de les quatre de la tarda tornen a fracassar, la vaga es mantindrà fins divendres amb serveis mínims del 33%.



Multimedia