catalunya
Imatge de les armes trobades al pis de Manuel Murillo
Imatge de les armes trobades al pis de Manuel Murillo
|
Fuente
:
Europa Press

Tot el que se sap sobre el franctirador que volia matar Pedro Sánchez

Manuel Murillo, vigilant de seguretat i fill d'un alcalde franquista, va ser delatat per una coordinadora local de VOX

3
Jue, 8 Nov 2018

El Jutjat d'Instrucció 3 de Terrassa  té oberta una causa contra Manuel Murillo Sánchez, el tirador que presumptament volia matar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pels delictes de conspiració per atemptar contra autoritat amb ús d'arma, delicte d'amenaces greus, delicte de tinença il·lícita i dipòsit d'armes, municions i explosius i un delicte d'odi.
La cronologia
Segons ha informat aquest dijous el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutjat d'instrucció 4 de Terrassa, en funcions de guàrdia, va acordar el 21 de setembre enviar a la presó provisional el detingut pels Mossos d'Esquadra el 19 de setembre per unes suposades amenaces a Sánchez.
El 4 d'octubre, el Jutjat d'Instrucció 3 de Terrassa, que instrueix el cas, va ratificar la presó provisional comunicada i sense fiança; i manté la causa oberta pels esmentats delictes.
La Secció 10 de l'Audiència de Barcelona va confirmar el 6 de novembre la presó preventiva del tirador detingut davant de "la serietat" del seu propòsit d'intentar matar el president del govern espanyol.
El tribunal argumenta que "no li ha cabut cap dubte a l'instructor de la serietat del propòsit de l'investigat de dur a efecte el crim planejat per ell mateix".
Així mateix, té en compte "el material amb què compta per a això, les seves habilitats com a tirador, el precís que seria per privar de la vida al seu objectiu recaptant només per assegurar el seu propòsit informació sobre el moment i el lloc en què es realitzaria" .
D'aquesta manera rebutja el recurs d'apel·lació presentat per la defensa de Murillo que demanava deixar-lo en llibertat provisional perquè les seves manifestacions s’havien d'interpretar "en el context de la problemàtica política ocorreguda a Catalunya", a més de pel seu arrelament i que té al seu càrrec a la seva mare i una germana.
En el seu escrit, però, l'Audiència té en compte el risc de fuga, davant la gravetat dels fets i la pena que comporta (d'uns vuit anys de presó), que no es veu mitigat per tenir domicili conegut i arrelament familiar i laboral, ja que en algunes de les seves comunicacions interceptades va dir que podia portar a terme l'atemptat perquè "no tenia res a perdre i vivia sol".
El motiu
Manuel Murillo Sánchez és un vigilant de seguretat de 63 anys que presumptament planejava atemptar contra el president com a venjança per l'ordre d'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos, i en el seu domicili tenia un arsenal d’armes curtes i  llargues, amb rifles de precisió i un subfusell de assalt.
Les armes
En registrar el seu domicili, els Mossos li van confiscar 16 armes de foc, llargues i curtes, algunes d'elles modificades i il·legals, i munició de guerra.
De fet, es va localitzar un fusell d'assalt militar Cetme, un subfusell metrallador Skorpion vz. 61, i rifles de precisió, el primer amb capacitat de disparar a una distància d'uns 1.500 metres, segons fonts coneixedores.
L'home, que és vigilant de seguretat, té dues llicències i permís per 13 armes, era competidor de tir olímpic i tenia experiència i capacitat de modificar armes.
Vincles amb l’estrema dreta
El detingut va ser campió d'Espanya de 100 quilòmetres entre els anys 1993 i 1996, competint amb el club d'atletisme de Rubí. I fonts policials el vinculen amb cercles de l'extrema dreta. De fet, Murillo, veí de Terrassa i de nacionalitat espanyola, és fill de l'últim alcalde franquista de Rubí, Manuel Murillo Iglesias, que va exercir el càrrec de 1962 a 1977.
Intervenció de VOX
El partit VOX ha confirmat, mitjançant un comunicat, que va ser una coordinadora local d'aquesta formació la que va alertar de l'amenaça potencial que va portar els Mossos d'Esquadra a detenir el vigilant de seguretat de 63 anys que havia presumit en xarxes socials que volia matar a Pedro Sánchez, com a venjança per l'exhumació de Franco.
Segons VOX, "una dirigent local de Barcelona va alertar les autoritats d'aquest pla immediatament després de tenir coneixement d'aquest a través d'un xat de WhatsApp". El partit no vol revelar la identitat de la seva coordinadora local per ser en l'actualitat testimoni protegit.
"Demanem als mitjans de comunicació que no revelin les seves dades personals i que totes les qüestions que vulguin plantejar sobre aquest assumpte ho facin a través del departament de premsa del partit", assegura en el comunicat. També informen que Manuel Murillo Sánchez mai ha estat afiliat de VOX ni ha tingut cap relació amb el partit.


Multimedia