catalunya
Pla mig de l'expresident Carles Puigdemont davant de la “Casa de la República”
Carles Puigdemont
|
Fuente
:
ARXIU

ERC no li passa ni una a Puigdemont

Els republicans no cedeixen a un projecte del Consell de la República que pugui semblar un govern a l'exili i la CUP no vol participar per ser només una entitat simbòlica

0
Lun, 22 Oct 2018

Carles Puigdemont volia convocar una cimera de partits i entitats independentistes a la casa de Waterloo per recuperar l'aparença d'unitat i preparar el terreny per a la posada de llarg de la seva Crida Nacional, però davant les reticències d'ERC i la CUP a participar en un esdeveniment clarament promocional de la seva plataforma, que ja no és un partit si no la mateixa representació del país, segons expliquen els seus seguidors a les reunions de captació de militants, va acabar per celebrar una de les seves habituals sessions de treball amb el president Quim Torra a la qual es van sumar diversos enviats del moviment independentista per presentar el Consell de la República.
No es va avançar gaire, tampoc, en la materialització d'aquest projecte, atès que ERC i la CUP, per motius diferents, no li deixen passar un a l'expresident de la Generalitat, amb qui mantenen diferències públiques insalvables. El PDeCAT, el partit més afectat per l'aparició de la plataforma de Puigdemont, va estar representat a la reunió per la diputada Míriam Noguera, vicepresidenta del partit i militant del legitimisme, partidària de l'assimilació de la vella Convergència en el nou partit, que seguint la tradició catalana del "més que un club", també serà més que un partit.
La CUP s'ha cansat de tant simbolisme i ha decidit trencar formalment amb el govern de Torra i ERC, al contrari, no sembla disposada a acceptar una altra cosa que una activitat simbòlica en el camp de la internacionalització de la causa independentista, rebutjant qualsevol possibilitat de interferència del consell republicà amb seu a Brussel·les en el funcionament del consell executiu de la Generalitat. Per això, quan la direcció d'ERC va conèixer el document base d'aquesta entitat, va enviar al president del grup parlamentari del Parlament, Sergi Sabrià, a frenar qualsevol intent de convertir el Consell de la República en un organisme de capacitat executiva o de fiscalització del legítim govern de Catalunya.
Aquesta és la tercera vegada que ERC es planta davant d'una iniciativa significativa de Puigdemont. Primer, va ser el seu rebuig a la investidura de l'expresident, davant les advertències del Tribunal Constitucional; després, la negativa a acceptar de la delegació del vot dels diputats suspesos pel jutge Llarena proposada per JxCat com a succedani de la delegació de funcions acceptada pels processats d'ERC, perdent així els grups independentistes la majoria a la cambra, i ara, la frenada a la vella idea de Puigdemont de convertir el Consell de la República en una mena de govern a l'exili.
L'única notícia de la reunió és que el diputat republicà Antoni Comín dirigirà el consell i que la constitució d'aquest es celebrarà a finals de mes al Palau de la Generalitat. Comín manté el seu escó al Parlament, pendent d'un recurs al seu processament, i està clarament allunyat de les posicions oficials d'ERC, d'aquí ve el viatge d'urgència de Sabrià per assegurar la modificació del document original que no va aconseguir la llum verda del partit d'Oriol Junqueras. El Consell de la República sempre ha estat presentat per Torra com el tercer braç del moviment, especialitzat en la internacionalització, juntament amb el govern, dedicat a la batalla institucional, i les entitats cíviques, concentrades a la mobilització.
El següent acte del programa d'efemèrides de les commemoracions patriòtiques d'aquest octubre és la presentació del Fòrum Cívic Social i Constituent. A aquesta entitat se li encomanarà la promoció d'un debat popular sobre com hauria de ser la república catalana i serà dirigida per Lluís Llach. A més de l'exdiputat de JxS, sembla que podria comptar amb la col·laboració de l'exconsellera socialista, Marina Geli, l'ex diputat de Podem, Albano Dante i la periodista i advocada Bea Talegón, entre d'altres noms que permetin sustentar la tesi de l'ampliació de la base social de l'independentisme.
La CUP tampoc vol participar en aquesta entitat per considerar que forma part del folklore i no ajuda a la implementació del mandat de l'1-O, ni a la defensa de la via unilateral. El seu portaveu Carles Riera ha explicat als Matins de TV3 que tampoc donaran suport als pressupostos del govern Torra, sense expressar cap preocupació pel fet que la seva actitud pugui provocar la convocatòria d'eleccions a Catalunya.
 

Jordi Mercader es periodista y analista político

 


Multimedia