catalunya
Jordi Avià i Joan-Marc Passada, els creadors de la bandera negra.
Jordi Avià i Joan-Marc Passada, els creadors de la bandera negra.
|
Fuente
:
ANNA ROCASALVA

La nova bandera negra independentista significa "lluitar sense treva"

Creada el 2014, vol commemorar el Setge de Barcelona durant la Guerra de Successió i unificar-lo amb la independència de Catalunya

59
Dom, 30 Sep 2018

A les manifestacions independentistes dels últims temps és cada vegada més comú veure banderes negres onejant al costat de les ja clàssiques estelades o les senyeres.
A simple vista, poden recordar a la bandera pirata, per la seva creu inclinada coronada per una estrella que podria fàcilment associar-se amb la calavera i els ossos. Però res més lluny de la realitat. Aquesta nova bandera negra és independentista i significa "la lluita sense treva", un combat a ultrança pels ideals de la independència.
Independència i 1714
La idea de crear una nova bandera independentista va néixer el 2014, quan el dissenyador gràfic, Jordi Avià, i el president de la fundació Reeixida, Joan-Marc Passada, es van unir per fer un estudi sobre les "diferents banderes perdudes" del Setge de Barcelona durant la Guerra de Successió. "En aquest moment, ens vam adonar que podíem aportar el nostre granet de sorra a la commemoració del tricentenari de 1714 creant una nova bandera", explica Jordi Avià. "Vam voler fer una síntesi de la història de 1714 i afegir una significació independentista", afegeix Joan-Marc passada.
D'aquesta unió, va néixer l'actual bandera negra que es pot veure en moltes manifestacions independentistes. "La creu és la creu de Santa Eulàlia, que portaven els soldats a la Guerra de Successió, i l'estrella és la de l'estelada", aclareix Avià.
La iniciativa va comptar amb el suport d'experts vexil·lòlegs catalans, com Josep Porter Moix, i fins i tot el president de la Generalitat, Quim Torra, que en aquest moment era el president del Born Centre Cultural, va acollir favorablement la idea, expliquen els creadors.
"La bandera negra no és pròpia del catalanisme, és un símbol universal utilitzat en moltes civilitzacions occidentals al llarg de la història", explica Avià. "No obstant això, en la història de Catalunya hi ha diverses referències a les banderes negres: des dels almogàvers fins a la suborganització armada del partit polític Estat Català, passant pel 1714 - matisa - I en totes elles significava un combat a mort".
"La bandera negra també ha adquirit un significat molt romàntic al segle XVIII i XIX perquè, en el cas català, no era una bandera de regiment, sinó que la enarborava el poble que volia donar suport a les milícies i l'exèrcit regular", afegeix passada.

El color negre i la violència
Si la bandera negra significa "una lluita a mort" està, llavors, vinculada amb la violència? Els seus creadors volen deixar molt clar que no.
"Des del punt de vista històric sí que està relacionada amb la violència per la batalla de 1714, però nosaltres ara mateix no estem en un context de lluita armada", explica Avià. "El que sí que tenim és una posició de combat polític a ultrança - aclareix, en referència al procés català - És molt diferent utilitzar les armes a tenir una convicció de no transigir en els nostres ideals polítics". "Aquest és el significat actual de la nostra bandera negra i de moment estem contents perquè no hi ha hagut cap distorsió i ens agrada que segueixi així", sentencia.
En preguntar-los per la diferència de significat entre l'estelada i la bandera negra, els creadors d'aquesta última manifesten que són el mateix amb l'afegit d'un component de que "no hi ha marxa enrere", "per descomptat sense cap apel·lació a la violència, perquè ja ha quedat clar al llarg de la història que l'independentisme i el catalanisme són pacífics, a diferència d'altres nacionalismes ", afirma passada. "La bandera negra en el fons representa una actitud", conclou.
 

Anna Rocasalva es periodista

 


Multimedia