catalunya
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la declaració institucional del 20 de setembre de 2018.
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la declaració institucional del 20 de setembre de 2018.
|
Fuente
:
ACN

Torra exigeix la dimissió de Lesmes pels xats de jutges contra el Procés

El president de la Generalitat ha comparegut per sorpresa per anunciar que parlarà amb Sánchez per "la manca absoluta" d'independència judicial

3
Jue, 20 Sep 2018

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació en una declaració institucional que no estava prevista. Torra s'ha pronunciat sobre els missatges sobre el Procés que diversos jutges van escriure en un fòrum d'Internet que utilitzen per qüestions professionals o per aportar la seva opinió. El líder de l'Executiu ha anunciat que es posarà en contacte "avui mateix" amb Pedro Sánchez per tal que prengui "les decisions adequades" perquè no es pot tolerar.
"Ens trobem davant d'uns fets d'una gravetat extraordinària", ha subratllat Torra, que ha denunciat la "manca absoluta d'independència [judicial] que ens afecta". Segons ha apuntat, la llibertat judicial "forma part inexcusable dels deures de jutges i jutgesses" i, en conseqüència, "no poden tenir cap vinculació ni mostrar un tracte preferencial".
Les informacions que han aparegut revelen converses d'alguns jutges contra l'independentisme, motiu pel qual Torra ha exigit la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes.
El president considera que la "Justícia no pot mantenir a aquests jutges" perquè "no hi ha imparcialitat, ni integritat ni justícia. No hi ha seguretat jurídica per als independentistes a l'Estat espanyol ". "Podem tenir un judici just i net?", S'ha preguntat. Finalment, ha anunciat que "demanarem a les autoritats europees que intervinguin a Espanya".
El xat dels jutges
Segons ha revelat eldiario.es, a els dies previs al referèndum de l'1 d'octubre diversos jutges van abocar les seves respectives opinions sobre el Procés i la situaciò a Catalunya en un fòrum a internet que solen utilitzar per tractar qüestions professionals, com ara l'organització, o per aportar la seva visió de l'actualitat.
La majoria dels missatges reflectien animadversió contra Carles Puigdemont i el Govern. De fet, uns quants magistrats van comparar l'independentisme amb el nazisme: "La situació greu es pot produir pel caràcter extremista dels que tenen el poder a Catalunya, perquè ja no hi ha ningú moderat. El mateix va passar a Alemanya en èpoques remotes ", va escriure un dels jutges crítics.
Els missatges no van cessar després de l'1-O, sinó que van continuar. El mateix jutge que va fer aquesta comparació va relatar com els seus amics li suggerien abandonar Catalunya perquè la situació era insostenible, al que un altre magistrat li respon que "tot s'ha impregnat del germen independentista". Unes afirmacions després desmentides dins del propi xat en el que confessava que s'ho havia inventat.
Són missatges que posen en dubte l'equanimitat dels jutges que també van escriure. "Amb els colpistes no es negocia ni es dialoga", "com a espanyol, català i jutge, que ha passat el dia 6 de setembre i l'1 d'octubre va ser un cop d'Estat" o al·lusions a la rebel·lió van ser alguns dels escrits. A més, el grup quedava adornat amb visques al Rei i lloances a les forces i cossos de seguretat de l'Estat i a Espanya.


Multimedia