catalunya
Clayborne Carson i Dalai Lama
Clayborne Carson al costat de Dalai Lama
|
Fuente
:
BLOG DE CLAYBORNE CARSON

El director del Institut Martin Luther King es mostra “molest” pel malentès per les seves declaracions sobre Catalunya

Clayborne Carson afirma que ell mai ha insinuat que el pastor baptista “s’oposaria al moviment independentista català tal com ha afirmat El Confidencial"

3
Dom, 16 Sep 2018

El passat divendres, el diari El Confidencial va publicar una noticia en la que explicava que el professor d'història afroamericana de la Universitat de Stanford y director del Institut d’Investigació i Educació Martin Luther King, Jr., Clayborne Carson, demanava a Quim Torra que deixés d’utilitzar la figura de l’activista nord americà per considerar-ho “hipòcrita”.
Segons El Confidencial, Carson havia afirmat que no era just que el president de la Generalitat fes servir la figura de Luther King perquè aquest “tractava d'alliberar els afroamericans d'un sistema opressor, i no veig que formar part d'Espanya sigui una opressió. Per començar, ningú impedeix als secessionistes exercir els seus drets humans fonamentals, ni veig en general que siguin oprimits com a grup, així que un i altre moviment no són comparables. És anar massa lluny".
Davant del ressò de la notícia, amb la qual diversos líders polítics la van utilitzar per atacar al líder català, de la mateixa manera que tans altres per arremetre contra El Confindencial i el propi Carson, aquest s’ha vist en l’obligació moral d’emetre un comunicat en el seu bloc, matisant les seves paraules a l’entrevista.
En el seu web personal, Carson afirma sentir-se “sorprès i molest al descobrir que un diari espanyol havia dit que jo creia que Martin Luther King  s'hauria oposat al moviment independentista català”. “Això distorsiona el que deia realment en resposta a les preguntes d'un periodista espanyol sobre si els defensors de la independència catalana estaven justificats per utilitzar el nom de King per recolzar la seva lluita”, continua el text. I, per corregir “malentesos”, el professor ha desgranat sis punts justificant el seu punt de vista:
“Primer, no parlo per King ni vull endevinar les seves opinions sobre els problemes actuals que mai va abordar durant la seva vida. En segon lloc, estic satisfet quan qualsevol moviment decideix utilitzar tàctiques i estratègies no violentes que King va advocar. El Rei no va tenir ni va inventar la idea de resistència no violenta a la injustícia, i és admirable quan un moviment adopta els principis no violents perfeccionats per ell i altres líders i moviments anteriors. Tercer, em molesta personalment quan els manifestants i els líders no violents són reprimits o castigats violentament per la policia i els funcionaris del govern. En quart lloc, quan el periodista i jo vam comentar la possibilitat que la secessió de la pròspera regió de Catalunya danyés la resta d'Espanya, vaig reconèixer que això podria ser el cas. En cinquè lloc, quan el periodista em va discutir si era correcte comparar l'opressió dels catalans amb la dels negres americans, em vaig mostrar escèptic en què les dues situacions fossin directament comparables. Sisè, i finalment, tot i que he visitat Barcelona en diverses ocasions i he seguit informes de premsa sobre el moviment independentista, aquesta no és la meva àrea d'especialització. Mai he parlat amb cap líder català (encara que m'agradaria tenir l'oportunitat de fer-ho). He dedicat les últimes tres dècades a estudiar el que el Rei realment va dir durant la seva vida en lloc d'especular sobre el que podria haver dit si la seva vida no s’hagués acabat per el seu l'assassinat”.
Davant del comunicat de Carson, El Confidencial ha publicat els àudios de l’entrevista perquè els lectors jutgin per si sols si hi va haver algun tipus de manipulació. “No es va tractar d'una entrevista-trampa - ha justificat el mitjà - Les preguntes se li van fer des de la neutralitat, sense dirigir la resposta de manera capciosa per obtenir el missatge desitjat”. “Ell va tenir llibertat per triar què respondre. I els àudios estan sobre la taula”, ha conclòs el periodista de la noticia, David Brunat.
 

Anna Rocasalva es periodista

 


Multimedia