catalunya
Pla general d'una de les aules de La Bressola de Perpinyà el 13 de setembre de 2018
Pla general d'una de les aules de La Bressola de Perpinyà el 13 de setembre de 2018
|
Fuente
:
ACN

La Bressola denuncia que la falta d'espais els impedeix duplicar el nombre d'alumnes que estudien en català

La direcció creu que la prioritat és un nou centre de secundària abans que hagin de "refusar matrícules" l'any vinent

6
Jue, 13 Sep 2018

La xarxa d'escoles de La Bressola que ofereix una escolarització en català a la Catalunya Nord creu que l'actual falta d'espais els impedeix créixer. La directora general, Eva Bertrana, ha assegurat que si bé ara han arribat als 1.000 matriculats, "aquesta xifra s'hagués pogut duplicar" si al llarg de la història d'aquesta escola haguessin tingut les instal·lacions que requerien.
Bertrana ha apuntat a la falta d'entesa amb les administracions locals com a principal factor. De fet, la directora ha detallat que a finals dels anys 70 es podia obrir un centre educatiu en un local que no fos "purament escolar", però actualment les noves normatives de seguretat impedeixen aquesta situació. Això fa que la majoria d'ajuntaments no disposin d'instal·lacions aptes per a l'obertura de nous centres. La prioritat per a La Bressola és "desdoblar la secundària" perquè l'edifici que tenen "s'ha quedat petit" i preveuen que de cares a l'any que ve hauran de "refusar matrícules".
Un referent en català
L'escolarització en català a la Catalunya Nord té un referent, que és la xarxa d'escoles de La Bressola. Des de fa 40 anys ofereixen un sistema educatiu amb immersió lingüística on el català és la llengua vehicular. Actualment, La Bressola ha aconseguit arribar a la "fita" dels 1.000 alumnes matriculats.
La directora ha assegurat que estan "en negociacions" amb diversos municipis per obrir nous centres, però ha lamentat que mentre "no es concreten les mesures, perdem mainada i locutors del català". A més, Eva Bertrana ha reblat que precisament això va en contra dels principis de La Bressola, ja que "l'objectiu no és refusar nins, sinó eixamplar al màxim la base".
L'educació secundària és prioritària
Un dels problemes que preveu patir a curt termini La Bressola és amb les matrícules del col·legi –l'edifici on els alumnes estudien la secundària obligatòria segons el sistema educatiu francès – perquè "s'ha quedat petit".
Bertrana indica que volen "desdoblar" aquest centre per tal de donar resposta a totes les sol·licituds actuals per seguir estudiant la secundària en català. En cas en què aquest nou centre no es pugui aconseguir aviat, afirma que de cares a l'any que ve hauran de refusar matrícules de nens que han estudiat "tota la seva vida" a La Bressola.
En segon terme, la Bressola també es plantegen la "creació d'un liceu" per tal que els alumnes puguin estudiar el batxillerat francès en català i d'aquesta manera "tancar el cicle" abans no vagin a la facultat.


Multimedia