catalunya
Israa al-Ghomgham.

La decapitació de l’Israa al-Ghomgham

6
Mié, 22 Ago 2018

L’any 2011 es van iniciar a l’Aràbia Saudita un seguit de protestes en contra de la discriminació de la minoria xiïta, que representa entre un 10 i un 15 per cent de la població del país, respecte la majoria sunnita. Una desigualtat que es tradueix en la impossibilitat de publicar o importar llibres religiosos, en unes escoles on els mestres expliquen als alumnes xiïtes que són una colla d’infidels i els jutges desqualifiquen als judicis als testimonis d’aquesta minoria en base a que la seva fe no és l’única i veritable. Evidentment, un xii mai no podrà ser membre d’un tribunal, ni entrar en una acadèmia militar, ni convertir-se en diplomàtic, ni ocupar cap càrrec polític d’una mínima rellevància, ni tan sols ser funcionari d’alt rang, i molt difícilment de baix.

El 6 de desembre de 2015 el règim saudita va detenir Israa al-Ghomgham i al seu marit. El seu crim va consistir en participar i documentar un seguit de protestes en contra d’aquesta situació injusta. Des d’aleshores ha estat tancada a la presó de Dammam al-Mabahith, sense poder tenir contacte amb cap advocat, i ha estat condemnada a ser decapitada, segons el jutge, per filmar les protestes i publicar-les a les xarxes socials, “donant així suport moral als manifestants i inflamar l’opinió pública”.

Fa pocs dies va córrer per les xarxes el bulo de la seva mort. Aquesta notícia falsa va ser ràpidament recollida per alguns mitjans de comunicació. És el cas del Punt-Avui, que va fer-se ressò de la fakenews i la fer circular abastament pel seu Twitter, el que va desencadenar un seguit de rèpliques i tuits d’una indignada bancada independentista, que va tirar del conegut i gastat argumentari que implica la Casa Reial en la venda d’armes al règim saudita. El mateix al que es treure la pols durant de la trista manifestació de la setmana passada en suport a les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost, aquella on tothom va portar l’aigua al seu molí, deixant sec el de qui havia d’estar homenatjat.

El propi perfil de l’Israa al-Ghomgham i diverses organitzacions humanitàries han desmentit el bulo, el que va portar al Punt-Avui a despenjar –que no corregir- la notícia i a esborrar el tuit. És com si el seu cas hagués deixat d’existir en no ser útil per enfortir allò que en diuen “el relat”. Un magnífic exemple d’això en que hem acabat convertint el periodisme a Catalunya.

Algú interessat mínimament en la vida de l’Israa i en la causa que li pot costar literalment el coll, hauria corregit la notícia explicant que el proper 28 d’octubre tindrà lloc una vista que resultarà definitiva, doncs és allà on es decidirà si se li talla o no el cap al mig d’una plaça pública. Potser, fins i tot hauria informat de les nombroses iniciatives que organitzacions com Human Rigths Watch duen a terme a la desesperada per intentar que els governs d’arreu del món s’interessin per ella i facin pressió davant el règim saudita per evitar que es perpetri aquest crim de lesa humanitat.

Potser valdria la pena que ens deixéssim de mirar per uns instants el melic, per denunciar que no és només l’Israa, que l’Aràbia Saudita impulsa des de fa mesos una duríssima repressió contra les dones que practiquen qualsevol mena d’activisme, que recentment n’ha detingut altres tretze sota el pretext de mantenir la seguretat nacional i que d’aquestes nou són encara a la presó detingudes sense càrrecs. 

Es tracta –els noms sempre importen perquè són l’únic que de veritat tenim- de  Loujain al-Hathloul, Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan, Nouf Abdelaziz, Mayaa al-Zahrani, Hatoon al-Fassi, Samar Badawi, Nassema al-Sadah, i Amal al-Harbi. Totes elles feministes, totes elles sense cap mena de suport legal i patint una campanya sense precedents promoguda pel govern, on se les etiqueta de traïdores en els mitjans de comunicació locals.

Potser hauríem de començar a explicar els seus casos amb honestedat, perquè donar a conèixer la seva situació és de les poques coses que podem fer per les seves vides.

 

Santiago Moreno és periodista

 


Multimedia