catalunya
Imatge d'una assemblea celebrada a la pineda l'11 de juliol de 2018.
Imatge d'una assemblea celebrada a la pineda l'11 de juliol de 2018.

Castelldefelencs es mobilitzen contra la construcció de pisos a la pineda del Castell

Denuncien que s'està posant en perill un dels últims espais verds en un municipi que té urbanitzada més del 90% de la seva superfície

2
Jue, 12 Jul 2018

ACN
Desenes de persones acampen des de diumenge a la pineda del castell de Castelldefels (Baix Llobregat) per aturar la construcció de sis blocs pisos de sis plantes, dels que dos afectaran la pineda, en un dels pocs espais verds que queden al municipi.
Agrupats en la plataforma Defensem la pineda del castell, els concentrats denuncien que Castelldefels ja té urbanitzat el 90% de la seva superfície i que construir a la pineda atempta "contra el dret dels veïns i veïnes de tenir un entorn natural". A més, recorden que l'espai, a tocar del Parc del Garraf, actua com a corredor biològic de moltes espècies protegides. Els veïns també critiquen que els terrenys, propietat de Santiveri i del mateix consistori, han estat molts anys abandonats, i que ara, sense previ avís, s'ha preparat la zona en un temps rècord per començar les obres de manera imminent. Al seu torn, en un comunicat l'Ajuntament de Castelldefels justifica el pla urbanístic recordant que bona part dels habitatges (més d'un centenar) seran de lloguer social i que les zones verdes actuals es milloraran. El pla preveu la construcció de 205 habitatges.
Tot i que el pla urbanístic a l'entorn del castell és dels anys 70, molts veïns de Castelldefels pensaven que els terrenys on es construiran els habitatges no eren propietat de ningú perquè feia anys que semblaven abandonats per falta de manteniment i neteja. De fet, la primera noticia de la construcció dels blocs de pisos la van tenir quan van aparèixer unes tanques per delimitar la zona de treball ara fa un parell de setmanes. A partir d'aquí, els veïns, "farts de sobreconstrucció i especulació urbanística", es van organitzar per intentar aturar el projecte. 
Els veins expliquen que el 2008 la pineda, situada al punt més elevat de l'avinguda del Primer de Maig, va deixar de ser zona verda en virtut d'una permuta per reduir l'edificabilitat de la zona més propera al castell. Ja en aquell moment es van organitzar per oposar-s'hi, però la crisi econòmica va aparcar el projecte que no ha revifat fins ara. 
Sira, membre de la plataforma Defensem la pineda del castell, explica que ja s'han reunit amb l'Ajuntament i que avui mateix tenen previst fer-ho amb la constructora i que la resposta que han obtingut fins el moment és que "les obres són legals" i que tiraran endavant. De fet, personal de la constructora ja s'ha anat acostant a la zona i es preveu que les màquines comencin a treballar divendres. 
Per últim, l'Ajuntament de Castelldefels recorda que els terrenys han estat històricament en mans privades i que no es pot impedir que s'hi construeixi i que en cas de fer-ho el consistori hauria de fer front a una indemnització de 40 MEUR


Multimedia