catalunya
Oriol Pujol Ferrusola.
|
Fuente
:
EFE

Oriol Pujol no anirà a judici després de pactar amb Fiscalia

Assumeix dos anys i mig de presó per haver cobrat comissions il·legals en el 'cas ITV'

EFE
0 |
1
Mié, 11 Jul 2018

L'exsecretari general de CDC Oriol Pujol Ferrusola ha acceptat avui una condemna de dos anys i mitjà de presó per cobrar comissions il·legals d'empresaris afins del sector de les ITV, en un pacte al que s'han sumat els altres cinc imputats en el cas, la qual cosa li evitarà de ser jutjat per un tribunal popular.

Segons han informat fonts jurídiques, l'acord, que s'ha signat avui a la seu de la Fiscalia i haurà de ser rubricat davant la presidenta del jurat, inclou una condemna de dos anys de presó per a l'empresari Sergi Alsina, amic íntim d'Oriol Pujol, i penes de presó substituïbles per una multa de 83.210 euros per a la seva esposa, Anna Vidal.

L'acord d'avui impedirà que el cas ITV sigui jutjat per un tribunal popular, després que el pacte parcial que Oriol Pujol va signar fa un any amb la Fiscalia es frustrés, per decisió de la magistrada presidenta del jurat, perquè no abastava a tots els acusats.

El pacte s'ha desencallat una vegada Alsina i el exnúmero dos de la Diputació de Barcelona Josep Tous, que ha acceptat cinc mesos de presó substituïbles per una multa de 22.500 euros, s'hagin avingut a sumar-se a l'acord després de mantenir negociacions amb la Fiscalia per obtenir beneficis en les altres causes derivades del cas ITV que tenen obertes.

En virtut d'aquest acord, Oriol Pujol, únic fill de l'expresident català Jordi Pujol que es va dedicar a la política, ha aconseguit rebaixar a dos anys i mitjà la petició inicial de cinc anys i dos mesos de presó que formulava la Fiscalia, a canvi de reconèixer que va cobrar comissions d'empresaris afins per utilitzar la seva influència política per afavorir els seus negocis.

El polític convergent, que s'ha conformat a més amb un decomís de 311.000 euros i una multa de 76.000 euros, ha admès que va cobrar aquestes comissions il·legals per afavorir als empresaris investigats en diverses operacions mercantils, en les quals va arribar a facilitar-los l'accés al llavors president de la Generalitat, Artur Mas.

Entre les operacions en què Pujol reconeix haver intervingut figura la reconversió industrial de Sharp a Sant Cugat del Vallès i la deslocalització de la companyia Yamaha.

Segons admet Pujol Ferrusola, va cobrar 443.660 euros en "mossegades" a través de factures falses que l'empresari i amic seu Sergi Alsina pagava, per treballs inexistents, a la seva esposa Anna Vidal, qui ha acceptat quinze mesos de presó substituïbles per una multa de 83.210 euros.

Els empresaris Ricard Puignou i Sergi Pastor, per la seva banda, accepten penes de cinc mesos substituïbles per multes, tal com ja van signar en el pacte parcial amb la Fiscalia subscrit al juliol de l'any passat.

En total, els encausats hauran de fer front al pagament de prop de 800.000 euros en concepte de responsabilitat civil derivada dels delictes imputats.

L'acord d'avui haurà de ser ratificat en les properes setmanes davant la presidenta del jurat popular que havia de jutjar el cas, la qual cosa convertirà a Oriol Pujol en el primer membre de la seva família condemnat per corrupció, arran d'una investigació que va motivar que abandonés la política quan era secretari general de CDC.

D'aquesta forma, la causa es ventilarà en una breu vistilla davant la magistrada, sense que ni tan sols sigui necessari designar als membres del jurat popular que haurien estat els encarregats d'enjudiciar el cas, en una vista que podria haver-se perllongat dies i fins i tot setmanes.

Una vegada la jutge formalitzi el pacte en una sentència, es convocarà una altra vista -previsiblement al setembre o octubre propers- per decidir sobre l'execució de la mateixa i la possible suspensió de les penes de presó imposades, especialment en el cas d'Oriol Pujol, la condemna del qual supera els dos anys de presó.

Quan fa un any Pujol va signar el pacte parcial en el jutjat d'instrucció, el fiscal Anticorrupció ja va anunciar que demanaria al tribunal l'entrada a la presó del diputat de CDC, qüestió que s'ha deixat de banda en l'escrit subscrit avui.

Per la seva banda, Xavier Melero, advocat de l'exdiputat convergent, té la intenció de sol·licitar la suspensió de la pena de presó del seu client, invocant l'última reforma del Codi Penal, que li permetria eludir la presó al no superar els dos anys la pena de cap dels tres delictes: un i mitjà el de falsedat, vuit mesos el de suborn i cinc mesos el de tràfic d'influències.Multimedia