catalunya
Ester Capella, acompanyada dels seus col·laboradors, compareix a la comissió de Justícia.
|
Fuente
:
PARLAMENT DE CATALUNYA

El Govern farà una llei per retirar els símbols franquistes

La consellera de Justícia, Ester Capella, ho anuncia en el Parlament en el marc d'una nova norma sobre la memòria democràtica

4
Mié, 11 Jul 2018

El Govern de la Generalitat farà una nova llei de memòria democràtica amb l'objectiu de retirar dels carrers i places noms de la dictadura franquista, així com momunents. Així ho ha anunciat la consellera de Justícia, Ester Capella, a la comissió del Parlament. Els partits de tradició catalanista, inclòs Ciutadans, han donat suport a la proposta, mentre el PP no s'ha pronunciat. Amb aquesta llei es podrà retirar el monument al feixisme a Tortosa, per exemple, així com plaques de persones que han torturat, ha explicat Capella, qui ha afirmat: "Els monuments franquistes són monuments feixistes".

Així mateix, Capella ha dit que la llei estatal de memòria cal ara reformar perquè no preveia l'anul·lació de sentències polítiques del franquisme, com la del president Lluís Companys.

Aquesta iniciativa legislativa del Govern s'ajuntarà a la proposició de llei que el PSC ja ha presentat al Parlament el passat 29 de juny, en que es demana, a més de retirar la simbologia franquista, la prohibició de manifestacions d'apologia de la dictadura.

Així, Rosa Maria Ibarra (PSC-Units) li ha donat suport, encara que li ha recodat a Capella que en la llei de memòria també s'hi hauria d'incloure els camps de concentració de la dictadura a Catalunya, alguns d'ells se'n desconeix la seva ubicació exacta a hores d'ara pels mateixos ajuntaments.

Joan Josep Nuet (Comú-Podem) també ha donat el suport del seu grup, però ha demanat que la Generalitat "mimi" les entitats de la memòria formades per persones d'avançada edat i que van patir les represàlies del franquisme, així com que millori l'espai del Camp de la Bota o el fossar de Montjuïc, on van ser afusellades nombroses persones durant la dictadura. 

Per part de Magda Casamitjana (ERC) també s'ha donat suport a l'elaboració de la nova llei, que l'ha qualificat "d'esperada".

El portaveu de JxCat, Eugeni Campdepedrós, ha donat ple suport al projecte de llei anunciat per la consellera Capella. Tanmateix ha reclamat "retirar" el franquisme de les estructures de l'Estat.

En canvi, Lorena Roldán, de Ciutadans, ha dit que Cs condemna el franqusime, però ha instat a treure els llaços grocs dels edificis oficials com "simbologia partidista".

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia