catalunya
Pablo Llarena és jutge al Tribunal Suprem.
Pablo Llarena és jutge instructor del Tribunal Suprem.
|
Fuente
:
ACN / Arxiu

Llarena decreta la suspensió de Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Romeva, Rull i Turull

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat aquest dilluns l’ordre de suspensió de càrrecs públics de sis processats independentistes que mantenen l’acta de diputat del Parlament de Catalunya. Són Puigdemont, Junqueras, Sànchez, Romeva, Rull

0
Mar, 10 Jul 2018

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha decretat la suspensió com a càrrec públic de sis processats independentistes que mantenen l’acta de diputat del Parlament de Catalunya. Són Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull. Són tots els que tenen acta de diputat igual que Antoni Comín, però aquest encara pot recórrer, igual que Meritxell Serret. Puigdemont ha estat processat en rebel·lia, igual que Lluís Puig, Marta Rovira i Anna Gabriel.

Per a suspendre’ls, Llarena invoca l’article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (inclosa a la reforma de 1989 i pensada per a casos de terrorisme) que estableix que els investigats per delictes de terrorisme o rebels perden el seu càrrec públic un cop s’hagi signat la interlocutòria de processament i s’hagi decretat la presó provisional.

La decisió podria obrir ara un conflicte entre el Tribunal Suprem i el Parlament de Catalunya, que en el seu Reglament estableix que per a una suspensió d’un diputat cal que el ple “ho acordi per majoria absoluta”.

Comunicació al Parlament

Llarena activa aquest mecanisme de suspensió després que el passat 27 de juny la Sala d’Apel·lacions del Tribunal Surem va desestimar els 15 recursos presentats per les defenses i Vox, que exerceix l'acusació particular, i va confirmar el processament dels 25 investigats per delictes de rebel·lió, malversació i desobediència. Ho va fer adduint que s’havia produït una “rebel·lió sense armes” per derogar a Catalunya la Constitució i l’Estatut. 

La seva decisió arriba també un cop s’ha activat ja el trasllat de tots els polítics presos que es trobaven en centres penitenciaris madrilenys. Els tres últims, Forn, Turull i Rull, han sortit de la presó de Valdemoro amb destinació a Zuera, a Saragossa, on faran nit abans d’arribar dimecres a Brians 2 i passar a custòdia dels Mossos, que els traslladaran a Lledoners, on es trobaran amb la resta..

Tot i que la llei preveu que la suspensió sigui automàtica, cal aquesta interlocutòria motivada del jutge instructor per provocar la suspensió i ara Llarena remetrà aquesta decisió al Parlament. 

Serret i Comín

A més a més, el jutge acull la pretensió de Serret i Comín de deixar sense efecte la providència de 27 de juny de 2018 per la qual es va declarar ferm l'ordre de processament respecte a aquests dos processaments, que van al·legar  que no van ser tinguts per part fins al dia 5 de juny passat i que, ja que no se'ls havia notificat des de llavors aquest acte ni se'ls havia rebut tampoc declaració indagatoria, l'ordre de processament no havia pogut guanyar fermesa per a ells dos.

Enfront d'aquests arguments, Llarena considera que manca de sustentació de les  objeccions preliminars de la part recurrent. Recorda que l'ordre de processament es va dictar el 21 de març i que va ser notificat el 2 d'abril a la defensa de Comín i de Serret. Des d'aquest moment, explica el jutge, se'ls va oferir la possibilitat de personar-se en el procediment i que se'ls donés trasllat de l'actuat.

Rebutja les peticions de les parts

El jutge rebutja en aquesta mateixa resolució totes les diligències sol·licitades tant per l'acusació popular exercida per Vox com per les defenses per ser innecessàries o reiteratives. El magistrat entén que s'han practicat quantes diligències han estat necessàries per esclarir els fets atribuïts als encausats i determinar la seva eventual participació en els mateixos i que en atenció a la necessària celeritat que imposa la presó preventiva d'alguns dels processats, procedeix declarar conclús el sumari i remetre la causa al Tribunal competent per celebrar el judici.

A més d'aquest acte, el jutge ha dictat altres set actuacions en els quals resol les diferents peticions que li han plantejat la defensa d'alguns dels processaments. Denega la petició de llibertat de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn per risc de reiteració delictiva i de fugida. També rebutja incloure en aquesta causa a Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, i Miquel Buch, exalcalde de Premià de Mar i actual conseller d'Interior, investigats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la possible comissió de delictes de desobediència, prevaricació i malversació.

Llarena acorda deixar sense efecte la sol·licitud realitzada al Ministeri d'Hisenda perquè elaborés un informe d'anàlisi tècnica-comptable respecte de la documentació lliurada per la Generalitat de Catalunya en ocasió dels quatre requeriments efectuats per aquest Ministeri a la Interventora General d'Intervenció dels Comptes de la Generalitat al llarg dels anys 2017-2018, així com anàlisis, amb criteris tècnico-comptables, de l'evolució de la intervenció dels comptes de la Generalitat els anys 2017- 2018, sense perjudici de la facultat del ministeri públic d'interessar aquest criteri tècnic per al judici.

Finalment, rebutja la pretensió de Jordi Cuixart d'expulsar del procediment documents i diligències vinculats amb Josep Maria Jové i Lluís Salvador. L''instructor declara sufcient la fiança de 2.135.948,06 euros ingressada per l'Assemblea Nacional Catalana en el compte de consignacions del Tribunal Suprem per respondre de les possibles responsabilitats civils decretatdes per la instrucció judicial com a pressumopte malversació. Multimedia