catalunya
ANÀLISI
Pedro Sánchez i Quim Torra als jardins de La Moncloa.
|
Fuente
:
EFE

Sense novetat a La Moncloa

Quim Torra i la vicepresidenta Carmen Calvo interpreten la reunió de forma contradictòria, a partir del reconeixement d'un problema polític que exigeix solucions polítiques

1
Lun, 9 Jul 2018

Un periodista francès li ha preguntat al president de la Generalitat perquè no s'ha aixecat de la taula quan el president Sánchez li ha negat la viabilitat del dret a l'autodeterminació de Catalunya, segons ha explicat la vicepresidenta. Quim Torra no ha respost respondre directament, però ha  manifestat la seva esperança que en futures reunions pugui avançar-se en la solució política del problema polític i "no veig una altra forma de fer-ho que votant". Una perspectiva que es contradiu amb el que havia dit  Carmen Calvo al respecte: hi ha poc més a dir que llegir l'article 2 de la Constitució.

La versió de la reunió del govern central és taxativa. No hi ha cap dret d'autodeterminació sinó un dret a l'autonomia que és el que cal protegir i la crisi política existent a Catalunya s'ha de resoldre amb diàleg amb la Generalitat ("ens preocupen tots els catalans") i fent oïdes sordes a les aspiracions del independentisme. Per això es reactiven les comissions mixtes previstes a l'Estatut, es promourà la pau constitucional sobre les matèries competencials i els drets socials però es mantindran vives les línies vermelles davant de la unilateralitat.

Un retorn a 2011, sense cap pretensió que els independentistes abandonin el seu projecte, sempre que es mantinguin en el perímetre constitucional i democràtic. Per Quim Torra els termes d'aquesta versió són inacceptables; li comportarien l'animadversió del radicalisme i una estirada d'orelles del seu predecessor i mentor, Carles Puigdemont, des de fa unes setmanes, silenciós i desaparegut. Per això no els va acceptar, públicament.

El president de la Generalitat en la seva valoració de la trobada es va agafar al reconeixement per part de Sánchez de l'existència d'un problema polític que exigeix intel·ligència política i a una interpretació voluntariosa de la reactivació de les comissions bilaterals adormides des de 2011 que ell considera "un reconeixement mutu ", sobredimensionat sens dubte la lectura estatutària de les mateixes.

El president de la Generalitat es va mostrar moderadament satisfet, no tant pels acords de normalització autonòmica, sinó per haver tingut ocasió de dir tot el que li volia dir a Sánchez sobre autodeterminació, presos i excessos de la corona. Van parlar, doncs i ho van fiar tot a les enormes llicències literàries del llenguatge polític. De tota manera, sense cap aproximació, d'acord amb l'explicat per la vicepresidenta. El president del govern, va afirmar, es va limitar a recordar-li a Torra l'existència de la Constitució, d'un estat únic i d'un cap d'estat per a tot l'estat. Torra no ho va entendre de manera tan determinant, perquè en sortir va seguir afirmant que no veia una altra solució que la seva però que estava satisfet d'un diàleg tan sincer.

Caldrà esperar uns dies per conèixer com interioritza cada part aquest cara a cara. Per part del govern central, es va donar la impressió inicial de que estan perfectament disposats a suportar democràticament el discurs de l'autonomisme-republicà, sense inconvenient a tornar al Tribunal Constitucional quan es succeeixin episodis com el de la setmana passada al reafirmar-se al Parlament en els objectius polítics del Procés; ho hem fet i no passa res, va venir a dir Calvo, Torra s'ha presentat a la reunió sense problemes.

Per Torra, l'erràtic relat de valoració serà una mica més complicat de sustentar enfront de la CUP, l'ANC i el moviment 1-O del seu mentor Puigdemont. Serà difícil d'argumentar que la recuperació d'una comissió mixta estatutària entre el govern central i el govern autonòmic sigui equiparable al reconeixement mutu de tu a tu, ni de bon tros, que l'única solució política al conflicte vagi a passar per un referèndum que el govern de Madrid no contempla ni sap trobar encaix en el text constitucional. De moment, només sembla haver guanyat un parell de mesos, fins que torni a saludar-se amb Sánchez al Palau de la Generalitat.

 

Jordi Mercader es periodista i analista polític

 


Multimedia