catalunya
Quim Torra i Pedro Sánchez a La Moncloa.
|
Fuente
:
ACN

Sánchez-Torra: primer capítol que seguirà a Barcelona

Els presidents espanyol i català arriben a acords bàsics com convocar les comissions bilaterals i se citen de nou a la capital catalana

2
Lun, 9 Jul 2018

Distensió. Sinceritat. La visita de Quim Torra a la Moncloa per reunir-se amb el president del Govern, Pedro Sánchez, ha servit per obrir una negociació que seguirà amb una segona trobada a Barcelona. Abans, el Consell de Ministres haurà aixecat el veto a les lleis catalanes de caire social (pobresa energètica, sanitat universal o canvi climàtic, entre d'altres) que havien estat recorregudes al TC per Mariano Rajoy. A més, tots dos presidents han acordat recuperar les comissions bilaterals, en guaret des de 2011, i que són estatutàries. De moment, la Generalitat ja ha nomenat als seus representants. Ara ho ha de fer el Govern de Sánchez. La ministra Meritxell Batet serà la designada per presidir-les.

L'esperada trobada ha durat gairebé 2 hores i mitjana. Torra ha regalat a Sánchez dos llibres i una ampolla de licor de ratafía ). La trobada ha estat cordial i cortesa, segons coincideixen ambdues delegacions. Torra ha pogut fer el seu relat de la situació a Catalunya. Sánchez ho ha escoltat, però li ha recordat a Torra que un referèndum d'independència acordat i legal no cap en la Constitució. No obstant això, el PSOE proposa una reforma constitucional, encara que amb l'aritmètica parlamentària ara és difícil de portar endavant.

Tots dos mandataris han volgut destacar la normalitat que dos presidents tinguin llargues reunions de treball i es parlin amb franquesa, sense vetos sobre els assumptes a tractar.

Per Torra, és molt positiu que Sánchez "hagi reconegut que un problema polític ha de ser respost políticament", la qual cosa Rajoy mai va fer. A més, el president s'ha mostrat esperançat que per primera vegada des de l'embat independentista "hagi pogut parlar de tot".

El principal desacord ha estat sobre com arribar a la independència. Torra no renuncia a gens, encara que matisa que està disposat a seguir negociant. Per al Govern espanyol, aquest dret no existeix en l'ordenament jurídic. En canvi, pel president, Catalunya ja ha exercit el dret d'autodeterminació l'1 d'octubre i ha proclamat políticament la independència.

Finalment, Torra ha demanat a Sánchez que finalitzi la persecució policial i judicial cap a l'independentisme i segons Torra hi haurà canvis molt ràpid.

Així mateix, tots dos governs coorganitzaran els actes d'homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes d'agost de l'any passat a Catalunya. Encara que la Generalitat ha trencat amb la Casa Real, des del Govern s'ha insinuat la presència del Rei, si l'agenda del Monarca ho permet.

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia