catalunya
Fotomontaje Pedro Sánchez-Quim Torra.
Fotomuntatge de Pedro Sánchez i Quim Torra.
|
Fuente
:
ACN

Parlar de tot sense concretar res

La primera reunió Sánchez-Torra a La Moncloa obre un fil d'esperança per iniciar un diàleg entre Espanya i Catalunya

1
Lun, 9 Jul 2018

Expectativa política i mediàtica per la primera entrevista formal entre Pedro Sánchez i Quim Torra. El president espanyol rep al president en un clima de distensió entre les dues administracions després que els seus antecessors es donessin l'esquena.

Sánchez va arribar a la Moncloa prometent diàleg amb Catalunya. La presidència del líder del PSOE va trencar l'estratègia de l'independentisme de confrontació amb Espanya. El silenci de Mariano Rajoy i l'itinerari policial i jurídic del PP es trenca amb Sánchez agafant desprevingut a l'independentisme. El principal adversari ja no mana i Rajoy és substituït per Felipe VI. Ara són nous temps. No obstant això, l'independentisme més radical, el de Carles Puigdemont i la CUP, queda al marge. El possibilisme encarnat per ERC i el PDeCAT comença a fer-se un buit, malgrat la vigilància de les entitats secessionistes liderades per la ANC, que encara es mouen en el mantra de la república i actuen de vigilants de les essències.

Quim Torra ha estat clar sobre de què pretén parlar: el president posarà damunt de la taula el dret a l'autodeterminació, l'1 d'octubre, el discurs del rei del 3 d'octubre, el 27 d'octubre i la no proclamació de la independència, de l'article 155 i del resultat de les eleccions del 21 de desembre. Tot un relat del passat. De moment, sobre el futur solament ha dit que exigirà un referèndum d'independència pactat atorgant validesa a declaracions d'organismes sobre el dret a l'autodeterminació, fins i tot la declaració de Suresnes del PSOE de 1972 o el programa electoral del PSC de 2012. Tot el que Torra porta a Sánchez és passat. El futur ho deixa en mans d'una segona trobada a Barcelona a la tardor. Així, Catalunya ja haurà celebrat la Diada amb milers de persones als carrers sota el lema "fem república catalana". Serà la sisena Diada des de 2013 amb la promesa d'una independència immediata.

La disposició al diàleg de Sánchez, a més, ha obert bretxa entre l'independentisme. D'una banda estan els irreductibles amb Puigdemont i el seu grup i la CUP. Per un altre, el possibilisme d'ERC, el PDeCAT i una part del Govern català, que han deixat de costat la unilateralitat i parlen de referèndum pactat, encara que segons abans hagin donat validesa al resultat de l'1 d'octubre, en una clara contradicció. Aquesta última setmana ERC ja ha avisat que era l'última vegada que votava en el Parlament proclames d'unilateralitat que són recorregudes, no serveixen políticament i enrareixen el clima, tant a Catalunya com a Espanya.

Des de l'independentisme més irreductible es tenia l'esperança que La Moncloa ajornaria l'entrevista després de la moció unilateral en el Parlament. Així mateix, tenen encara l'esperança que Torra doni un cop de porta a Sánchez de la mateixa manera que ho van fer Artur Mas i Carles Puigdemont amb Rajoy. No obstant això, encara que des del Govern, amb Carmen Calvo al capdavant, s'ha dit per activa i passiva que Sánchez dirà no a un referèndum, sí que transcendeix que la ministra Meritxell Batet ha preparat amb Elsa Artadi un full de ruta amb assumptes dels quals tractar. Des de la Generalitat s'estima que la trobada pot ser llarg. Torra espera conèixer de primera mà quin és el projecte del PSOE para Catalunya. Miquel Iceta, líder del PSC, ja li ha dit en el Parlament que els documents són públics i que els pot llegir.

Tot indica que Sánchez i Torra parlaran de política, deixant les reivindicacions de competències per a les comissions bilaterals, que la Generalitat ja ha posat en funcionament a l'espera que el Govern faci el mateix els propers dies. Així mateix, el Govern podria retirar aviat diversos recursos que Rajoy va presentar al TC sobre lleis catalanes, algunes d'elles aprovades per unanimitat (amb el vot del PP català) i unes altres per una amplíssima majoria fruit del consens. Entre aquestes lleis, per exemple, estan la de sanitat universal o la del canvi climàtic, molt semblades a les aprovades per governs del PSOE com Andalusia o Comunitat Valenciana.

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia