catalunya
El president de la Generalitat, Quim Torra, al seu escó al Parlament.
|
Fuente
:
ACN

Torra confia en un escenari d'entesa amb Sánchez

El president de la Generalitat espera poder fer una segona reunió amb el president espanyol a Barcelona el setembre

4
Jue, 5 Jul 2018

La reunió Quim Torra-Pedro Sánchez de dilluns vinent a La Moncloa ha centrat la sessió de control al president de la Generalitat al Parlament. Torra pensa plantejar a Sánchez com es culmina el procés d'independència de Catalunya amb un referèndum pactat com l'escocès, la sobirania del Parlament on plantejarà l'aixecament del veto governamental a les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional l'anterior legislatura i aprovades, algunes d'elles, per la unanimitat del Parlament com la sanitat universal o la del canvi climàtic i, finalment, li proposarà fer una segona trobada al Palau de la Generalitat el setembre per seguir amb el diàleg.

Torra ha recriminat al PP que Mariano Rajoy s'hagués negat a rebre el president català a La Moncloa per la qual cosa ha dit que "valora" que Sánchez estigui obert a parlar de tot. Torra vol explicar-li a Sánchez el relat del mes d'octubre a Catalunya, amb la proclamació política de la independència, i ha dit que "confio que Sánchez em plantegi la seva alternativa". Però Torra no vol forçar la màquina i es planteja una negociació a llarg termini.

En quant als 46 punts plantejats per Carles Puigdemont a Rajoy en l'única entrevista que van tenir, Torra creu que com es tracta d'incompliments de l'Estat es poden tractar en les comissions bilaterals, que la Generalitat ja ha activat i que ara espera que el govern espanyol també les activi i es facin les reunions previstes.

Així mateix, Torra ha considerat que en la primera trobada de dilluns vinent "potser només parlem" i cadascun explica com creu que és l'escenari polític. Això sí, Torra veu condicions per emplaçar-se a una segona reunió "en un escenari d'entesa".

Un altre aspecte que Torra vol parlar amb Sánchez és el repunt de les actituds feixistes i franquistes.

Tots els grups han estat expectants amb la trobada dels dos presidents. Malgrat això, Inés Arrimadas de Ciutadans ha estat l'única que ha criticat que Torra vagi a veure's amb Sánchez quan "no representa a tots els catalans, només els de la bombolla del procés".

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia