catalunya
Quim Torra Generalitat
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva declaració institucional.
|
Fuente
:
ACN

Torra renuncia al càrrec de vicepresident de la fundació Princesa de Girona

El president de la Generalitat estarà a la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona al costat del Rei però el rep traient les urpes

2
Vie, 22 Jun 2018

Canvi d'escenari d'última hora. Encara que tot indicava que Quim Torra no acudiria a la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona per la presència de Felipe VI, tal com des de fonts properes a ell s'havia filtrat durant el matí, al final el president de la Generalitat si que hi va, però renunciant prèviament a la vicepresidència d'honor de la Fundació Princesa d'Astúries.

En una declaració institucional sense preguntes, Torra recentment aterrat de Berlín després de despatxar el dijous amb Carles Puigdemont, ha fet un discurs molt dur contra la Monarquia, a la qual ha culpat de ser corresponsable de la persecució d'idees a Catalunya, així com de la violència policial de l'1 d'octubre. "El Rei no ha demanat perdó donant cobertura a la repressió", ha dit

A pesar que Torra havia vinculat la seva presència a una petició de perdó per part de Felipe VI, ha assegurat que va a Tarragona perquè els jocs es fan a Catalunya. El president ha dit que la Monarquia "no ens foragitaran" pel que la presència de Felipe VI "no ens condicionarà".

Malgrat la seva presència avui al costat del Rei, Torra ha assenyalat que a partir d'ara ni ell ni cap membre de Govern de la Generalitat assistirà a actes organitzats per la Casa Real, així com que la Generalitat no convidarà al Monarca als seus actes.

Torra també ha anunciat que aquesta nit lliurarà al Rei l'informe del Síndic de Greuges sobre l'actuació policial l'1 d'octubre. A més, ha renunciat a la vicepresidència honorífica del la Fundació Princesa d'Astúries que li correspon al president de la Generalitat. 

Torra va enviar el dimecres una carta a la Casa Real  en la qual demanava al Rei una reflexió i una entrevista a Tarragona aprofitant aquesta inauguració. Aquesta missiva va ser reexpedida des de La Zarzuela a la Moncloa.

Alerta màxima de seguretat

Així mateix, des d'avui fins al 2 de juliol, clausura dels Jocs, es manté activada la fase de màxima alerta, sobretot per a la inauguració i clausura, doncs ambdues comptaran amb importants personalitats. El Pla Director de Seguretat, coordinat pels Mossos, mobilitza prop de 4.000 policies i 1.400 vigilants de seguretat privada. Des de l'operatiu es demana a la ciutadania col·laboració i comprensió atès que està vigent un nivell d'alerta terrorista de 4 sobre 5. El dispositiu blindarà el campus de Campclar, l'epicentre dels Jocs i la Vila Mediterráea de PortAventura.

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia