catalunya
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una roda de premsa a la seu del partit
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una roda de premsa a la seu del partit
|
Fuente
:
ACN

Iceta planteja la llibertat condicional dels polítics presos fins al judici

Per la seva banda, el ministre d'Interior, Grande-Marlaska, s'obre a avaluar el seu trasllat a Catalunya sempre que el jutge ho autoritzi

0
Jue, 14 Jun 2018

 "Per què, acabada la instrucció i fins al judici, no es pot decretar una llibertat condicional? Crec que és una possibilitat que han de demanar les persones afectades i que els jutges han de valorar". Són paraules del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dimecres al vespre en una entrevista a 'La Nit a 8tv', i en aquest mateix sentit s'ha expressat aquest dijous als micròfons de Catalunya Ràdio en referència als dirigents polítics empresonats.
"Ara entrarem en fases diferents que permetrien no només un trasllat; i no vull aixecar expectatives amb una cosa tant delicada, però algú podria demanar llibertat condicional; tenen dret a demanar-ho", ha afegit insistint que és decisió dels jutges.
Iceta, que ha descartat comparar-ho a la "política decidida" de la dispersió d'etarres com "un instrument per acabar amb el terrorisme", ha afegit que el jutge que instrueix és qui indica "on vol" els investigats. I en rebutjar-ne la presó preventiva actual, Iceta ha afegit que és quan hi ha condemna que, després de diversos tràmits, el govern espanyol, des d'Institucions Penitenciàries, pot decretar un eventual trasllat. 
En aquest sentit també s'ha pronunciat el ministre d'Interior, Grandre-Marlaska, que s'ha mostrat obert a avaluar el trasllat dels presos a Catalunya però sempre que el jutge del Suprem que instrueix la causa, Pablo Llarena, ho autoritzi. El titular d'Interior –que és magistrat- reconeix que els presos preventius han d'estar a disposició del jutge i, per tant, en aquest cas han d'estar a centre penitenciaris properes a Madrid per si Llarena els reclama.
Ara bé, reconeix que si s'ha d'obrir un període de cinc o sis mesos que el jutge no els ha de citar ni practicar cap diligència en presència dels presos "existeix la possibilitat" d'un trasllat si el jutge ho autoritza. En una entrevista a 'Onda Cero', Grande-Marlaska apunta que les circumstàncies personals dels presos preventius són una de les raons per avaluar el trasllat ja que, en aquest cas, reconeix que "ajudaria a mantenir una comunicació personal més fàcil". Llarena ja va processar els encausats del procés el 23 de març, està a punt de cloure la instrucció del cas abans d'enviar la causa a la sala perquè obri judici oral.
Les defenses de Cuixart, Junqueras, Romeva ja han presentat un escrit davant d'Institucions Penitenciàries demanat el trasllat a presons catalanes. De moment, encara no hi ha hagut resposta per part d'aquest organisme, que depèn directament del ministeri de l'interior. 
Grande-Marlaska aclareix que en el cas dels presos amb sentència sí que és Institucions Penitenciàries qui pot decidir el centre on es compleix la pena però que, en el cas dels presos preventius, és el jutge qui té l'última paraula. 


Multimedia