catalunya
Eugeni Xammar.

El punch l’Eugeni Xammar

3
Jue, 24 Mayo 2018

En Quim Torra és aquella mena de persona que diu que pateixes d’un sotrac a la cadena d’ADN i que els teus avis eren bèsties amb forma humana, però desprès va a la ràdio, la seva ràdio, l’única que va poder presenciar una presa de possessió feta d’amagatotis, per dir que tenim poc sentit de l’humor. Que era broma, que no cal prendre-s’ho malament perquè al cap i a la fi, sent com és ell una persona llegida, només volia donar una mica de punch als seus articles, a la imatge del seu admirat Eugeni Xammar.

Compartim admiració per aquest periodista immens, que va saber explicar millor que ningú la situació d’Alemanya als anys 20. El llibre L’ou de la serp recull els articles que va escriure com a corresponsal de mitjans com La Publicitat o La Veu de Catalunya i en cap d’ells apareixen expressions com “hienes” o “carronya” per descriure ningú. Com a molt, quan algú li desagradava, deixava anar algun comentari tipus: “Porta gavardina amb un cinturó (em sembla que amb això està tot dit)”. L’elegància cosmopolita d’un home viatjat feta paraula.

El terme més gruixut que deixa escrit és “ximple”, i l’empra per referir-se al futur Führer, en Adolf Hitler o la ximpleria desencadenada -la mítica entrevista que li va fer junt amb en Josep Pla-, horroritzat pel supremacisme, i l’odi que destil·laven les seves paraules respecte el jueus. Cometent també, potser, l’error de no prendre-se’l gaire seriosament, de veure’l més aviat com una mena de curiositat subpolítica que una altra cosa.

En un altre dels seus articles descriu, amb sornegueria foteta, el putsch de Munic com un espectacle difícil d’explicar, “reconeixem que és una tasca superior a les nostres forces. Ho provarem de totes maneres, perquè aquest és el sistema que tenim de guanyar-nos la vida”. 

Un l’imagina fàcilment escrivint avui frases semblants a l’hora d’informar sobre les sessions del Parlament de Catalunya dels passats 6 i 7 de setembre, o del culebrot al voltant d’aquesta mena de nou govern provisional que es pretén nomenar, i conclou que segurament en Torra ha llegit Xammar, però no és del tot segur que ho hagi fet amb prou enteniment i atenció com per treure-hi un mínim de profit.

 

Santiago Moreno és periodista

 


Multimedia