catalunya
Salvador Esteve.
Salvador Esteve va ser president de la Diputació entre 2011 i 2015.
|
Fuente
:
ACN / Arxiu

30 detinguts contra el presumpte desviament de fons públics

La investigació està centrada en les subvencions de la Diputació de Barcelona a la cooperació al desenvolupament durant el mandat de Salvador Esteve

0
Jue, 24 Mayo 2018

La Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional ha fet una macrooperació amb 30 detinguts contra el presumpte desviament de fons públics des de la Diputació de Barcelona a entitats dedicades a la cooperació al desenvolupament. Tots els detinguts estan sent posats en llibertat després dels registres. La investigació se centra en el periode 2012-2015.

El Jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona, dirigit pel magistrat Joaquín Aguirre, investiga des de fa més de dos anys un entramat pel qual s'hauria defraudat un mínim de dos milions d'euros a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament des de la Diputació de Barcelona a través de diferents entitats. La denúncia va arribar de forma anònima. Més tard, la CUP i el sindicat CGT també van denunciar les irregularitats. 

La policia ha detingut, entre d'altres, l'expresident de la Diputació Salvador Esteve (CiU), l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia Cañizares, i Jordi Castells, l'exresponsable de cooperació durant el mandat d'Esteve a la Diputació i a l'exresponsable de relacions internacionals de CDC Víctor Terradellas.

En el marc d'aquesta causa el magistrat ha acordat la pràctica d'una vintena d'entrades i registres per al dia d'avui, tant de domicilis particulars, com de depedències oficials de la Diputació i la Generalitat així com d'empreses.

La causa està oberta pels delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

Sembla que la majoria de les accions investigades estarien centrades a CATMón, dirigida per Terradellas, exsecretari de relacions internacionals de CDC. A hores d'ara aquest organisme no té activitat, però va estar fortament inculada a la fundació CATDem, de Convergència.

Les investigacions estan centrades en esbrinar el destí final de determinades subvencions de la Diputació de Barcelona que s'haurien d'haver destinat a la cooperació internacional, com projectes d'aigües i recollides de residus en zones desfavorides. No obstant, segons les primeres estimacions de la UDEF, almenys dos milions d'euros mai van arribar a aquests projectes solidaris sinó que van servir per al lucre personal.

Malgrat tot, el TSJC atribueix a l'entramat un frau "mínim" de dos milions d'euros i no fa referència a connexions amb el procés independentista, per més que fonts policials destaquin que diversos dels implicats tenen un "fort compromís independentista". La investigació està centrada en el periode 2012-2015.

Les empreses investigades són CATMón, Discatimat, Fundació Igman, Disseny i Sostenibilitat, Fundació Utopia, Fundació Plataforma Educativa, Fundació Empresa y Clima, Sestrategic, Konsector, la patronal Pimec i el seu director de relacions internacionals Joaquim Ferrer Serra, Fundació Universitaria Iberoamericana, IGFA, i Voltia Solutions. Tots els administradors d'aquestes empreses han estat retinguts mentre es feien els registres, tant a les seus socials com als domicilis particulars.

 Només cinc des 30 detinguts passaran demà divendres a disposició judicial: es tracta de Garcia Cañizares, Jordi Castells, actual subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat; Jonathan Jorba, cap de l’Oficina de Cooperació de la Generalitat; Víctor Terradelles, president i patró de la Fundació CATmón; i Joaquim Ferrer Serra, director de PIMEC fins 2014. Multimedia