catalunya
Toma posesión Quim Torra con Roger Torrent.
Presa de possessió de Quim Torra amb Roger Torrent.
|
Fuente
:
TV3

Torra ja és president

En un acte de quatre minuts amb la seva família i el president del Parlament, promet el càrrec sense referències a l'Estatut ni a la Constitució

3
Jue, 17 Mayo 2018

Quim Torra ja és president de la Generalitat a tots els efectes després de la seva presa de possessió. Davant el president del Parlament, Roger Torrent, i la seva família, Torrent ha utilitzat la fórmula que Carles Puigdemont va estrenar en 2016: "Prometo complir lleialment el càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat al poble de Catalunya representat pel president del Parlament", ha dit. Així, no ha fet referencia alguna ni a l'Estatut ni a la Constitució.

A diferència dels seus predecessors, no ha acceptat que se li col·loqués el collaret de president, que va ser estrenat per Francesc Macià en 1932 i que l'han exhibit tots els antecessors en el càrrec al voltant del coll en la seva presa de possessió. No obstant això, el medalló ha estat present damunt d'un coixí a un costat de la taula.

Torra tampoc he fet un discurs, com sempre havia estat habitual.

L'acte ha estat tan auster en el Saló Mare de Déu de Montserrat, avantsala del despatx presidencial, que tan sol ha durat tres minuts i trenta-sis segons. Només ha accedit, a més de la família de Torra, una càmera de TV3 i un fotògraf de ACN, l'agència de notícies pública catalana.

La balconada del Palau de la Generalitat estava adornat per un tapís i una bandera catalana, com en la resta de preses de possessions. Els Mossos d'Esquadra vestien l'uniforme de gala i el públic a la plaça Sant Jaume era de turistes i algun despistat amb la bandera independentista.

El Govern espanyol no ha assistit i ha criticat el cerimonial. Torra hauria exigit que la representació institucional anés de segon nivell. Hagués estat la primera ocasió, doncs sempre hi ha hagut un ministre en la presa de possessió del president. Fins i tot amb Josep Tarradellas va estar present Adolfo Suárez, llavors president del Govern.

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia