catalunya
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el seu discurs.
Quim Torra, al Parlament.
|
Fuente
:
ACN

La presa de possessió més clandestina de la història catalana

Torra assumeix la presidència de la Generalitat en un acte amb la seva família i el president del Parlament i sense convidats

2
Jue, 17 Mayo 2018

Cap representant del Govern espanyol assistirà avui a la presa de possessió del president electe de Catalunya, Quim Torra, perquè "des de la Generalitat se li ha intentat imposar el nivell de la delegació governamental, cosa que no ha acceptat", han informat fonts de l'Executiu.

Així mateix, el Govern considera que "el model d'acte organitzat per la Generalitat degrada la pròpia dignitat de la institució".

Torra prendrà possessió en un acte breu, discret, sense parlaments i sense amb prou feines convidats en el Palau de la Generalitat, 202 dies després de la destitució del Govern de Carles Puigdemont.

En aplicació del 155, formalment el president de la Generalitat és Mariano Rajoy. Aquesta serà la primera ocasió en quina cap representant de l'Executiu vas agafar a la presa de possessió del president de la Generalitat. Normalment ha estat un ministre, però es dóna la cirscumstància que Adolfo Suárez, llavors president espanyol, va estar en la presa de possessió de Josep Tarradellas en 1977.

Per prendre possessió, repetirà la fórmula que va usar el seu predecessor en el càrrec, Carles Puigdemont, qui en 2016 va evitar tota referència a la Constitució i al Rei.

En 2016, en rellevar a Artur Mas, Puigdemont va respondre afirmativament a la pregunta que li va formular la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell: "Promet complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament?".

Després de dies de negociació entre les administracions central i catalana sobre el format que ha de tenir la cerimònia, Torra, que volia un acte auster i sense convidats, prendrà possessió, possiblement, en el Saló Mare de Déu de Montserrat de Palau, avantsala del despatx del president, en lloc del tradicional Saló de Sant Jordi.

Torra vol un acte breu, senzill i en presència de la seva família i del president del Parlament, Roger Torrent, en contrast amb les preses de possessió anteriors en el Va salar de Sant Jordi, que solien congregar a més de 200 personalitats dels àmbits polític, social i econòmic de Catalunya.

Després de la presa de possessió, està previst que Torra faci pública la composició del Consell Executiu.

A més, Torra ja ha anunciat que demà divendres visitarà als els polítics empresonats en Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco.Multimedia