catalunya
El rei Felip VI, durant el seu missatge institucional sobre la situació a Catalunya
El Rei Felip VI ha signat el decret de nomenament de Quim Torra com a president de la Generalitat.

Quim Torra ja és president de la Generalitat en el BOE

El Diari Oficial de la Generalitat també publica el nomenament signat per Mariano Rajoy i el rei Felip VI

2
Mié, 16 Mayo 2018

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publiquen avui el decret de nomenament de Quim Torra com president de la Generalitat, signat, tal i com és preceptiu, pel rei Felip VI i el president del Govern, Mariano Rajoy.

El nomenament tindrà efecte a partir de la presa de possessió de Torra, que pot celebrar-se des d'avui fins a cinc dies després de la publicació i, a continuació, podrà nomenar el seu Govern.

"De conformitat amb el que es disposa en els articles 152.1 de la Constitució i 67 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, vinc a nomenar President de la Generalitat de Catalunya a don Joaquim Torra i Pla, triat pel Parlament de Catalunya en la sessió celebrada els dies 12 i 14 de maig de 2018", diu textualment el decret, signat ahir pel Rei i prèviament per Mariano Rajoy.

Quim Torra va assegurar ahir des de Berlín que per prendre possessió del càrrec repetirà la fórmula que va usar el seu predecessor, Carles Puigdemont, qui el 2016 va evitar tota referència a la Constitució i al Rei d'Espanya. 

Una vegada que Torra prengui possessió podrà designar al seu nou Govern, en el qual ja ha anunciat que oferirà restituir en el lloc a alguns dels consellers cessats en aplicació de l'article 155 de la Constitució. 

L'aplicació d'aquest article ha de concloure de forma automàtica quan prengui possessió el nou Govern, tal com estableix l'acord del Consell de Ministres del passat mes d'octubre que va engegar la intervenció de la Generalitat.

El president català ha anunciat que tan aviat prengui possessió del càrrec enviarà una carta al president del Govern, Mariano Rajoy, per demanar-li que fixi "dia i lloc" per celebrar una reunió, en la qual li exigirà posar fi al 155 i al control de les finances catalanes.Multimedia