catalunya
Carles Puigdemont i Quim Torra a Berlín.
Carles Puigdemont i Quim Torra dijous passat a Berlín.
|
Fuente
:
JUNTS PER CATALUNYA

Torra viatja a Berlín per pactar amb Puigdemont el futur Govern

El president de la Generalitat assegura que abans de prendre possessió vol visitar als polítics empresonats

3
Mar, 15 Mayo 2018

Quim Torra s'estrena com a president de la Generalitat viatjant a Berlín per consensuar amb el seu antecessor, Carles Puigdemont, els noms del govern que haurà de nomenar després de la seva presa de possessió. En una entrevista en Catalunya Ràdio, Torra ha assegurat, també, que la seva intenció a viatjar a les presons de Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco per visitar allí als polítics catalans empresonats, als quals ha qualificat de "ostatges". Per això, està donat d'alta com a advocat per facilitar els tràmits administratius amb Institucions Penitenciàries.

En una hora d'entrevista no ha donat pistes dels noms que ho acompanyaran en aquesta legislatura que s'estrena com 131 president. Tampoc ha concretat quin rol tindrà el Consell de la República, ni la assemblea d'electes ni el procés constituent, tres organismes defensats en la seva sessió d'investidura.

L'única cosa concreta que ha lliscat durant l'hora d'entrevista és que avui mateix viatja a Berlín (a les quatre de la tarda compareixerà al costat de Puigdemont) per coordinar "l'estratègia republicana". No obstant això, Torra ha deixat clar que serà ell qui anomeni als consellers després de parlar-ho amb Puigdemont i amb Esquerra Republicana. A més, ha assegurat que els consellers que estan empresonats o vivint a l'estranger decidiran si volen formar part del nou Consell Executiu.

Diàleg

Torra ha reiterat la seva voluntat d'iniciar un "diàleg sense condicions" amb Mariano Rajoy, encara que ha dit que posarà damunt de la medsa de negociació "el dret a l'autodeterminació". Ha afirmat que ell hagués proclamat la independència de Catalunya el 10 d'octubre, però com no es va fer ara "ha de trobar-se una altra manera, un altre moment, però abans és necessària la construcció d'una estratègia" entre totes les forces independentistes.

Segons Torra, el món s'està adonant de la repressió de l'Estat "contra polítics honorables" i s'ha mostrat esperançat que Europa acabarà intervenint en el conflicte. El consell de la república serà l'eix sobre el qual pivotarà la internacionalització de la reivindicació de la independència.

Opinions xenòfobes

El president ha tornat a demanar disculpes per les seves opinions classistes i xenòfobes: "Lamento molt alguns tuits que s'han posat fora de context", ha afirmat. Ha assegurat que si Catalunya és independent, l'idioma espanyol "serà oficial" i ha reiterat que per a ell és català "tot el que viu i treballa a Catalunya", assumint el lema que va fer popular el PSUC durant la transició i que el catalanisme es va fer seu.

Així mateix, ha dit que ell pensava que els seus articles d'opinió eren "periodisme dialèctic amb un punt de punch", però que ha vist que tenien un punt de "excés" i ha reivindicat dos articulistes catalans com Josep Pla i Eugeni Xammar.

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia