catalunya
Quim Torra i Carles Puigdemont a Berlín en el primer acte de Torra com a president.
Quim Torra i Carles Puigdemont a Berlín en el primer acte de Torra com a president.
|
Fuente
:
ACN

"Sr. Rajoy: posi lloc, dia i hora"

El president de la Generalitat emplaça des de Berlín al president del Govern a trobar-se per iniciar un diàleg "sense condicions prèvies"

2
Mar, 15 Mayo 2018

L'electe president de la Generalitat, Quim Torra, ha emplaçat a Mariano Rajoy a una trobada per dialogar "sense condicions prèvies". En una compareixença a Berlín al costat del seu antecessor, Carles Puigdemont, Torra li ha dit a Rajoy que posi "data, dia i hora".

El primer acte oficial de Torra ha estat concedir una entrevista a Catalunya Ràdio per anar corrents a l'aeroport per agafar un avió per rendir pleitesia al seu mentor polític. Després d'una reunió a Berlín, tots dos han comparegut conjuntament. Puigdemont ha assenyalat que Torra serà qui prengui les decisions. Així mateix, han comentat la composició del futur Govern, que serà nomenat només Torra prengui possessió, demà dimecres o dijous. "Serà un govern fort", han coincidit tots dos.

Puigdemont ha destacat que el nou executiu té voluntat d'acabar la legislatura, a diferència del que ell mateix va dir solament 48 hores abans, quan va marcar una legislatura provisional de cinc mesos. Ara, en canvi, per Puigdemont, persona molt donada a canvis de parer en poc temps, "iniciem des de la Generalitat un període de desescalament" en el qual "la pilota passa a estar a la teulada del govern espanyol".

Tant Torra com Puigdemont s'han queixat que mentre l'aplicació del 155 hauria de finalitzar després de la presa de possessió del nou consell executiu de la Generalitat, avui mateix al matí Rajoy ha acordat amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, una resposta pactada  a eventuals incompliments a l'ordenament jurídic per part de Torra.

"Volem l'aixecament del 155 i de la intervenció de les finances de la Generalitat", han afirmat amb contundència tots dos mandataris.

Així mateix, tant Torra com Puigdemont han destacat que "demostrarem" amb les polítiques que Torra pensa governar per a tots els catalans, siguin independentistes o no. Puigdemont ha citat la millora de les línies de trens de rodalies, educació o sanitat, entre d'altres, així com la restitució de lleis suspeses pel TC sobre el canvi climàtic o la sanitat universal per a tots els catalans.Multimedia