catalunya
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el seu discurs.
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el seu discurs.
|
Fuente
:
ACN

Torra, president gràcies a la CUP

El candidat independentista demana perdó per les seves opinions xenòfobes, però l'oposició li retreu la seva ideologia supremacista

1
Lun, 14 Mayo 2018

Quim Torra ja és president de la Generalitat, encara que formalment falti la signatura del Rei Felip VI. En la segona oportunitat, i gràcies a l'abstenció de la CUP, que en un exercici de malabarisme ha permès l'elecció d'un president conservador i, alhora, anunciar que farà oposició.

Torra ha obtingut els 66 vots afirmatius previstos, 65 en contra i 4 abstencions. Torra ja és el 131è president de la Generalitat.

El nou president ha aprofitat el seu discurs per lamentar els tuits xenòfobs i mostrar el seu pesar pels seus insults i injúries. No obstant això, l'oposició li ha tornat a retreure i, fins i tot Miquel Iceta li ha llegit un article en el qual insulta a tots els socialistes.

En aquesta segona sessió, el presidenciable ha llegit el programa electoral de JxCat amb una llarga llista de mesures a prendre pel nou govern. L'oposició li ha recordat que en cinc mesos és impossible fer-ho.

Torra, en el seu discurs ha recordat que el lema de la república és el maçònic de "llibertat, igualtat i fraternitat" i ha demanat que se li jutgi a partir d'ara pel seu actes i no per les seves anteriors opinions. Al final del seu discurs ha fet autocrítica del procés, encara que alhora també ha demanat que l'altra part també miri què ha fet malament. Ha finalitzat citant al president oblidat, Josep Irla, qui demanava just abans de morir en l'exili francès "llibertat, justícia i república", lema que ha fet seu Torra.

Inés Arrimadas (Cs) ha proclamat que a partir d'ara passa a ser la líder de l'oposició i ha avançat que a partir d'ara es posa a la disposició de la resta de l'oposició per liderar un projecte alternatiu a l'independentisme, la qual cosa li ha estat retret pel PP per no haver-ho fet fins ara.

Sergi Sabrià (ERC) ha aprofitat per reivindicar una Catalunya inclusiva amb polítiques socials valentes i ha reclamat que "la llibertat surti de la presó i entri en ella la corrupció" i ha finalitzat el seu discurs parafrasejant al Che Guevara dient: "Fins a la victòria sempre, visca Catalunya".

Miquel Iceta (PSC) ha llegit els articles de l'Estatut que fan referència a la legitimitat del president. Iceta s'ha mostrat disposat a acompanyar a Torra i al nou Govern de la Generalitat en el nou camí "si rectifiquen de rumb". Iceta ha llegit un article de Torra de maig de 2011 en el qual compara el PSC amb una cabra. Segons Torra va ser un mal exercici de la ironia i, fins i tot, ha lamentat que no s'hagués entès.

Xavier Domènech (Comú-Podem) ha preguntat a Torra, una altra vegada, pel seu concepte dels catalans i li ha retret el model econòmic neoliberal pel que ha dit que el procés ha servit per a les retallades en educació, sanitat o serveis socials.

Carles Riera (CUP) ha filat encara més prim fent un discurs rupturista i, alhora, permetent la investidura d'un representant del conservadorisme des de la més ferma oposició.

Xavier García Albiol (PP) ha esgrimit que Torra representa la continuïtat del projecte de Puigdemont, per la qual cosa no pot sortir bé.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha demanat la fi del 155 i ha reiterat el suport del seu grup a la construcció de la república i ha demanat que finalitzin els insults entre els diputats.

La sessió d'investidura ha finalizat, com és tradicional, amb el cant de Els Segadors, l'himne de Catalunya.

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia