catalunya
Ple del Parlament.
Ple del Parlament.
|
Fuente
:
ACN

Comín vota al Parlament i Cs i PP anuncien recursos al Constitucional

La Mesa ha denegat la reconsideració a la decisió demanada per Ciutadans, Partit Popular i PSC

1
Mié, 25 Abr 2018

Antoni Comín ja ha exercit el seu dret de vot, per tres cops, després que la majoria independentista a la Mesa del Parlament rebutgés les reconsideracions presentades per Ciutadans, PP i PSC. Amb aquesta acció, JxCat i ERC s'asseguren 66 vots a la Cambra, la qual cosa els permetria investir a un president de la Generalitat per majoria simple, sempre i quan la CUP s'abstingui. La resta de formacions sumen 65 escons.
Davant la decisió de la Mesa, Ciutadans, a través de la seva líder a Cataliunya, Inés Arrimadas, ha anunciat que portarà la delegació del vot davant del Tribunal Constitucional. Hores després, Xavier Garcia Albiol també ha dit que estudia fer-ho.
De moment, el Govern espanyol no s'ha oposat a la delegació de vot de Puigdemont, que Ciutadans també va posar el crit al cel, però que no va activar cap mecanisme per evitar-ho. En quant a Comín, el president espanyol, Mariano Rajoy, va dir aquest dimarts que estudiarien accions legals, però fonts de La Moncloa van puntualitzar que ho deixaven en mans del PPC al Parlament. D'aquesta manera, la delegació del vot de Comín no quedaria suspesa automàticament.
Un ple de tràmit
El ple del Parlament d'avui dimecres ha estat de tràmit i ha servit per valida els comptes del pressupost de la mateixa Cambra, que han estat aprovats només amb l'abstenció de la CUP, que s'ha queixat dels sous.
Així mateix, el Parlament ha avalat per unanimitat el decret que convalida la recuperació de la paga extra dels funcionaris de la Generalitat de 2012. Encara que s'havia de votar el passat 5 d'abril, els grups independentistes van demanar la seva suspensió fins a tenir un informe jurídic per tal d'esbrinar si Soraya Sáenz de Santamaría, o un representant del Govern, havia de defensar davant del ple aquesta opció. 
Aquesta retallada de sous als treballadors públics va ser una de les mesures preses per Artur Mas, amb Elsa Artadi d'assessora, per a fer front a la crisi econòmica el 2012. L'acord final per a la recuperació d'aquesta paga es va fer a principis de 2016, però la Generalitat d'Artur Mas i de Carles Puigdemont no van signar mai el decret. Si no s'aprovava abans del 26 d'abril, els treballadors de la Generalitat haurien perdut els seus drets econòmics. A més, ha estat la secretaria de Funció Pública de la Generalitat qui ha preparat la documentació que ha signat la vicepresidenta en virtut de l'aplicació de l'article 155.
President a distància?
Davant d'un ple de tràmit i sense activitat política, avui s'ha conegut que el proper dijous 3 de maig el Ple del Parlament debatrà, gairebé segur, la modificació de la Llei de Presidència, instada per JxCat, la qual permetria l'elecció d'un president via telemàtica. Encara que s'aprovi, caldrà la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat i en el BOE i que el Govern de Rajoy no la impugni.
Diverses fonts independentistes veuen ja la sortida del túnel i que abans del 20 de maig Catalunya pugui tenir un president "efectiu" elegit pel Parlament. No obstant, d'altres fonts assenyalen que el camí és anar a unes noves eleccions.
 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia