catalunya
Eduard Pujol és el portaveu de JxCat.
Eduard Pujol és el portaveu de JxCat.
|
Fuente
:
ACN

JxCat manté vives les candidatures de Sànchez, Turull i Puigdemont

El grup parlamentari no debat el nom d'un quart candidat en la reunió amb el president destituït a Berlín i demana gestionar el temps

3
Mié, 18 Abr 2018

Pelegrinatge a Berlín dels diputats de Junts per Catalunya per reunir-se amb Carles Puigdemont. Malgrat que semblava que en aquesta reunió podria sortir el nom del candidat efectiu a presidir la Generalitat, de moment, si més no en públic, es manté la tripleta de candidats: Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull. El primer viu a Berlín pendent d'una extradició a Espanya. Els altres dos estan en presó preventiva a Soto del Real i Estremera, respectivament. Tots tres estan acusats pel Tribunal Suprem de rebel·lió. Tanmateix, la justícia alemanya ha de decidir si compleix l'euroordre per malversació de Puigdemont, l'altre delicte que Pablo Llarena l'imputa, igual que a Turull.

Segons ha explicat el portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, al final de la reunió, el grup puigdemontista manté vives les tres candidatures. L'estratègia de JxCat ara és modificar la llei de presidència, per la qual cosa es podria elegir un president de la Generalitat de forma telemàtica, així com nomenar consellers que no visquin a Catalunya. L'actual llei no ho permet i els grups de l'oposició han demanat un dictamen preceptiu del Consell de Garanties Estatutàries. En el cas que s'aprovi, cap el mes de maig, cal comptar que el Govern espanyol, com mínim, ho recorrerà al Tribunal Constitucional i podria quedar en suspens la seva aplicació.

Per Pujol, JxCat s'ha guanyat el dret a gestionar el temps abans de proposar el candidat efectiu que pugui presidir la Generalitat. No obstant, diverses fonts assenyalen que encara que Puigdemont ha dit en públic que no vol anar a eleccions, la realitat és que espera que el 22 de maig el Parlament no hagi elegit president per obligar que sigui Mariano Rajoy qui les hagi de convocar. Així, l'independentisme podrà culpar l'Estat de la no elecció d'un president.

Aquesta estratègia de Puigdemont i el seu equip xoca amb la voluntat expressada per Esquerra Republicana. El propi Oriol Junqueras al capdavant demana l'elecció d'un president i la formació d'un govern el més aviat possible. El PDeCAT, el partit de Puigdemont, és de la mateixa opinió. A més, tant Comú-Podem com el PSC ja han expressat també la "necessitat" de formar un Govern. Aquesta és la fórmula per acabar amb l'aplicació del 155.

Tot sembla indicar que Puigdemont confia en què la justícia alemanya decideixi que no hi ha motius per l'extradició, la qual cosa provocaria un daltabaix a la justícia espanyola, o bé el nom de l'elegit serà conegut hores abans del termini legal abans de la convocatòria de les eleccions, el 22 de maig. Això ja va passar el gener de 2016, quan Artur Mas va designar Puigdemont només unes hores abans d'haver de convocar eleccions.

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia