catalunya
El ministro de Hacienda, Cristóbal Montoro, durante el pleno celebrado hoy en el Congreso de los Diputados. EFE
El ministre Cristóbal Montoro durant un ple al Congrés.
|
Fuente
:
EFE

El jutge Llarena vol que Montoro aclareixi per què va dir que en el procés no es va usar diners públics

El jutge del Tribunal Suprem ha enviat una providència per exigir que amb "com més aviat millor" el ministre d'Hisenda ho expliqui

0
Mié, 18 Abr 2018

El jutge del cas del procés en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha demanat per escrit al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que expliqui "com més aviat millor" per què considera que no es va utilitzar diners públics per al referèndum independentista de l'1-O.

En una providència, el magistrat justifica la seva decisió en què diversos processats han declarat davant ell que Montoro va expressar "la seva certesa d'una absència de despesa pública en l'organització de la votació celebrada a Catalunya l'1 d'octubre de 2017".

Això contradiu les fonts de prova del sumari, diu el jutge, que ha processat a varis dels implicats pel delicte de malversació, consistent precisament en la utilització de diners públics en finalitats il·legítimes, per exemple el citat referèndum. Els processats per malversació són Carles Puigdemont i tot el seu Govern, cessat en aplicació del 155.

Ho va negar en una entrevista

El ministre d'Hisenda, el departament de la qual exerceix d'acusació particular en aquest sumari pel possible mal ús de fons, va negar en una entrevista publicada el dilluns pel diari El Mundo que en el referèndum de l'1 d'octubre s'hagués utilitzat diners públics.

Entre el dimarts i aquest dimecres han declarat davant el jutge els exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, tots ells processats per malversació a més de per rebel·lió.

Llarena emplaça al ministre al fet que li remeti al més aviat possible el "suport objectiu concret" de les seves declaracions al citat diari en les quals s'han recolzat els compareixents per afirmar que no existeix tal malversació.

I recorda que les fonts de prova acumulades durant la instrucció contradiuen aquesta conclusió. De fet, segons un informe de la Guàrdia Civil, la Generalitat va malversar almenys 1.602.001,57 euros procedents de fons públics en l'organització i celebració del referèndum.

El passat 20 de març, Llarena va encarregar a la Guàrdia Civil "l'aportació dels documents i altres elements objectius" que donen suport" a aquest informe sobre "despeses públiques orientades a la celebració del referèndum unilateral d'independència". També va declarar secreta aquesta part de la causa durant un mes.Multimedia