catalunya
Josep Rull i la seva dona, Meritxell Lluís, el passat 23 de març.
Josep Rull i la seva dona, Meritxell Lluís, el passat 23 de març.
|
Fuente
:
ACN

Rull acusa Llarena de seguir la ruta del govern Rajoy

L'exconseller de Territori assegura que si no haguessin guanyat les eleccions el procés judicial no es trobaria en aquest punt

0
Mar, 17 Abr 2018

El conseller destituït de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s'ha mostrat molt dur davant el jutge Pablo Llarena i ha criticat la divisió de poders a l'Estat. A més, l'ha acusat de seguir "el full de ruta" del govern espanyol i ha comparat les decisions que està prenent la Justícia espanyola amb els tribunals europeus, on considera que s'estan prenent millors decisions.

A més, ha dit a Llarena que estan pagant les conseqüències d'haver guanyat les eleccions i que el procés judicial es troba en el punt actual precisament pels resultats del 21D. Tanmateix, ha assegurat davant el jutge que pensa seguint sent independentista per tal que els seus fills no visquin a un país "on s'empresonen persones per les seves idees". A més, segons fonts presents a la declaració, ha augurat que el judici oral serà "un pur tràmit". 

Durant la declaració, que ha durat 40 minuts, Rull ha criticat que la causa oberta al Suprem és "política" i també ha remarcat que hi ha hagut declaracions del ministre de Justícia, Rafael Catalá, i d'altres membres del poder judicial que han "avançat" decisions judicials i que això qüestiona la divisió de poders.

Segons ha expressat Rull a la vista, això demostra que el Tribunal Suprem no treballa de manera independent i que està afectat per les decisions que prengui el govern espanyol. A més, ha contraposat les decisions de la justícia espanyola amb les preses per tribunals europeus que han de decidir extradir encausats reclamats pel Suprem. 

Forn demana la llibertat

El conseller destituït d'Interior, Joaquim Forn, per la seva part, ha aprofitat la declaració indagatòria per tornar a demanar al jutge del Suprem Pablo Llarena que el deixi en llibertat. Forn, que ha estat el primer en delcarar abans de Rull i Raül Romeva, només ha estat mitja hora davant de Llarena. Empresonat des del passat 2 de novembre a Estremera, l'exresponsable d'Interior ha respost només les preguntes del seu advocat, Xavier Melero. Per aconseguir sortir en llibertat, Forn va renunciar a l'escó i a la política. Tot i això, el jutge Llarena no el va deixar en llibertat perquè, entre d'altres, apuntava que encara tenia l'opció de ser conseller (ja que no cal ser diputat). Segons fonts presents a la declaració, Forn ha demanat la revisió de les seves mesures cautelars i, a preguntes del lletrat, ha argumentat que té arrelament i que no reiterarà ja que s'ha apartat de la política. 

Tot i que la declaració d'aquest dimarts no té com a objectiu revisar la seva situació personal, el conseller no ha deixat passar l'oportunitat per defensar davant el jutge que està arrelat i que està allunyat de la política per convèncer-lo que el deixi en llibertat provisional. 

Romeva defensa l'autodeterminació

Raül Romeva, qui va ser conseller d'Exteriors, ha defensat que "no és legítim" judicialitzar un conflicte polític i li ha retret al jutge que al Parlament es podia discutir de qualsevol aspecte perquè té "inviolabilitat".

Com ja van fer els altres encausats que van declarar dilluns davant Llarena, ha defensat el dret a l'autodeterminació i ha afegit que hi dona suport "no com a nacionalista sinó com a demòcrata"

A més, ha assegurat que es pot defensar la independència des de posicions pacífiques i que depèn de la "voluntat política" de l'Estat que es pugui discutir sobre aquests aspectes. Romeva s'ha definit com a home de pau i ha dit que en el seu currículum pot acreditar que ha intervingut en la resolució de conflictes. També ha recriminat al jutge que l'hagi empresonat un tribunal "que no té competència" per fer-ho i ha assegurat que s'està vulnerant el seu dret a defensa.

Rull, Forn i Romeva estan processats per rebel·lió i malversació.Multimedia