catalunya
Carles Puigdemont durant la seva xerrada a Finlàndia.
|
Fuente
:
EFE

El Suprem contesta a Alemanya sobre Puigdemont: amb o sense violència, va haver-hi rebel·lió

El Tribunal Suprem recolza que el jutge Llarena imputi l'expresident per un delicte de rebel·lió i defensa que es va produir violència

0
Mar, 17 Abr 2018

Els últims dies, la justícia alemanya i l'espanyola s'han enviat missatges i crítiques sobre la llibertat de Carles Puigdemont. L'última, arriba des del Tribunal Supremo, que no ha dubtat en criticar la resolució del tribunal alemany que va cuestionar l'existència de violència en el procés i va avançar l'eventual negativa a lliurar Puigdemont a Espanya pel delicte de rebel·lió.

El Suprem avala la decisió del jutge Pablo Llarena d'imputar l'expresident per un delicte de rebel·lió. Entenen que sí  va haver-ne perquè era el Govern el que tenia el poder. Por això, aquilaten el concepte del delicte de rebel·lió i concreten que quan aquesta està dirigida per persones que ostentes el poder en una comunitat autònoma, es genera la suficient pressió sobre l'Estat com per què  no sigui necessària la concurrència de la violència que es considera imprescindible en d'altres casos de rebel·lió.

En alñtres paraules: a l'haver estat suposadament fomentat per persones que estaven en càrrecs de poder, no és imprescindible que hi hagi violència explícita per a què sigui un delicte de gravetat. Així ho diuen tres magistrats de la Sala del Penal del Tribunal Suprem.

I assegura que “en aquest cas sembla que, quan menys indiciariament, s'ha atacat la sobirania nacional i la unitast territorial de la Nació espanyola (articles 1 i 2 de la Constitució”. I especifica: no es tracta d'una "rebel·lió d'una gernació de gent, més o menys organitzada contra l'Estat espanyol per prendre els seus centres de poder", sino de persones que ja estaven en el poder incentivant aquella rebel·lió. Els "ocupaven oficial i legítima els poders constitucionals legalment establerts en una comunitat autònoma".

Així mateix, recorden, també, que es podria parlar d'un delitcte de sedició, una figura jurídica que se'ls podria imputar a Puigdemont i a la resta de detinguts pel procés en el cas de quedar descartada l'existència de violència.

D'aquesta manera, rebat els arguments del tribunal alemany en les mans del qual està la resolució de l'euroordre dictada contra Puigdemont. Per Alemanya, la clau està en si va haver o no violència.Multimedia