catalunya
Manifestació independentista a Barcelona el 15 d'abril.
Manifestació independentista a Barcelona el 15 d'abril.
|
Fuente
:
ACN

Demostració de força independentista

Una manifestació a favor de la democràcia i la convivència es transforma en un crit per la independència i la llibertat dels polítics empresonats

Jordi Oliveres / Anna Rocasalva
0 |
7
Dom, 15 Abr 2018

Milers de persones -  315.000, segons la Guàrdia Urbana i 750.000 segons la plataforma d'Espai Democràcia i Convivència- han tallat el centre de Barcelona de nou en una nova demostració de la força independentista. La convocatòria d'aquesta manifestació va sorgir de l'Espai Democràcia i Convivència, amb els sindicats UGT i CCOO al capdavant, la qual cosa els ha portat problemes entre els seus afiliats. Però el que havia de ser una protesta contra la retallada de llibertats, les entitats independentistes, amb els partits polítics, han convertit la concentració amb un crit a favor de la independència i a favor de la llibertat dels polítics catalans empresonats.

Molta gent ha arribat de comarques per passar el diumenge a Barcelona en gairebé un miler d'autocars d'arreu de Catalunya. A més els transports públics, gairebé col·lapsats durant el matí i el migdia, han traslladat de nou una gernació que han tornat a prendre els carrers de la capital catalana. Els accessos a la plaça d'Espanya, lloc d'inici de la manifestació, ja estaven plens dues hores abans de començar i el bon temps, a diferència de les concentracions per les pensions d'ahir dissabte, els ha acompanyat.

Més d'un miler d'autocars s'han dirigit cap a la capital catalana

Sota el sol del migdia, amb una temperatura primaveral d'uns 22 graus, l'organització havia previst omplir el Paral·lel, una de les clàsiques artèries barcelonines, on els sindicalisme i els espectacles van arrelar a principis del segle XX. El toc d'inici de la marxa l'han donada desenes de colles castelleres amb els pilars d'homenatge. El final de la manifestació, al parc de les Tres Xemeneies, ja estava ple a l'inici de la marxa.

El color groc demanant la llibertat dels empresonats, les samarretes de l'11 de Setembre, banderes estelades i famílies senceres s'han tornat a manifestar demanant la independència de Catalunya, en una concentració pacífica en tot moment.

L'ultima manfestació independentista, l'11 de març, fa poc més d'un mes, no va ser massa seguida. Però la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya (i la posterior sortida en llibertat), així com la investidura fallida de Jordi Sànchez ha reconnectat l'independentisme. 

Una manifestació plena de gom a gom

Missatge des de la presó

Des de l'escenari, situat al parc de les tres xemeneies, s'ha llegit un manifest i familiars dels presos han pronunciat un discurs. Concretament la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, i Oriol Sànchez. La música ha anat a càrrec de Roger Mas, Núria Graham, La Folie i la Companyia Elèctrica Dharma.

"Un estat autoritari mai mereixerà governar un poble lliure", ha pronunciat el fill de Jordi Sànchez, Oriol Sànchez. Ell ha estat l'encarregat de llegir aquesta frase provinent d'un text que el seu pare ha enviat des de la presó de Soto del Real. "Creieu que mereix governar-nos qui no respecta el resultat de les eleccions? Creieu que mereix governar-nos qui viola els nostres drets civils?", s'ha preguntat en veu alta l'expresident de l'ANC des de la presó, que també ha demanat a la població catalana que no es deixi "atemorir". "No cediu mai al xantatge de la por ni a la violència", ha demanat Sànchez.

"Avui tornem a demostrar un cop més la capacitat del poble català d'unir-se en moments difícils, d'injustícia però també d'esperança", ha celebrat també Jordi Cuixart, per boca de la seva parella, Txell Bonet.Multimedia