catalunya
Imatge de la reunió de la Mesa del Parlament, el 13 d'abril de 2018
Imatge de la reunió de la Mesa del Parlament, el 13 d'abril de 2018
|
Fuente
:
ACN

El Parlament aprova querellar-se contra el jutge Llarena

La Mesa, amb majoria independentista, l'acusa de prevaricació

0
Vie, 13 Abr 2018

La Mesa del Parlament, gràcies a la majoria independentista, decideix presentar una querella contra Pablo Llarena per prevaricació. JxCat i ERC consideren que el magistrat del Tribunal Suprem hauria vulnerat els drets polítics de Jordi Sànchez al no deixar que participi en la seva sessió d'investidura com a candidat a presidir la Generalitat.

Els lletrats de la Cambra han alertat que ells no són especialistes en dret penal. A més, han posat en dubte que el Parlament, com a institució, pugui ser la instància que iniciï aquesta querella. Així, han dit que podria ser el mateix Jordi Sànchez, o el seu grup parlamentari, Junts per Catalunya, els qui la presentessin com a part perjuicada. Ciutadans, per la seva banda, ha alertat d'una eventual malversació de fons públics, mentre que En Comú Podem ha demanat a la Mesa que abans que el Parlament presenti la querella es demani un informe jurídic a especialistes per si és factible i que, mentrestant, es presenti una queixa davant el Consell General del Poder Judicial.

Els lletrats també han explicat que una acció penal ha de ser l'últim pas i han suggerit demanar un informe a un despatx penalista.

Així i tot, la majoria independentista ha encarregat als serveis jurídics del Parlament que presenti aquesta querella contra Llarena.

Fa una setmanes, concretament el 6 de març, el portaveu parlamentari de JxCat, Eduard Pujol, ja va anunciar una querella contra Llarena si no concedia la llibertat a Sànchez per ser el candidat a president. 

Ara, la majoria independentista esgrimeix un comunicat del comitè de drets humans de les Nacions Unides en el qual es registra la petició de Sànchez que l'Estat espanyol hauria vulnerat els seus drets polítics. Aquest comitè dóna sis mesos perquè l'Estat espanyol es pronunciï.

Reaccions de l'oposició

El PP ha qualificat de "querella d'interès polític" la decisió de la Mesa i ha advertit que el Partit Popular estudiarà si es tracta d'una malversació de cabals públics, doncs es tractaria d'usar diners públics per a finalitats partidistes.

El PSC, per la seva banda ha criticat el "ús partidista" del Parlament per presentar una querella quan la majoria independentista "no és capaç de posar-se d'acord". Eva Granados ha recordat que els sobiranistes "enganyen" a la ciutadania perquè ni Jordi Sànchez ni Jordi Turull haurien estat triats per falta dels vots suficients. "El problema no és el nom sinó què fer", ha afirmat Granados. 

Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha coincidit amb els socialistes a criticar l'ús partidista de la Cambra i ha asseverat que està "farta" de les escenificacions dels independentistes i ha alertat que Torrent està "en el mateix camí que Carme Forcadell". Així mateix, per a Arrimadas Torrent s'està comportant com el "despatx d'advocats de Sànchez i Puigdemont".

Podem recolza la querella

Finalment, Elisenda Alamany (En Comú-Podem) s'ha alineat amb les formacions independentistes i ha qualificat de "bona notícia" la decisió de presentar una querella contra Llarena davant el seu "abús de poder".

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia