catalunya
El expresidente de la Asamblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sánchez. EFE/Archivo
Jordi Sànchez, en una intervenció pública quan era president de la ANC.
|
Fuente
:
EFE / Arxiu

JxCat proposarà un nou candidat a presidir la Generalitat

Després de conèixer-se que Jordi Sànchez abandona la política, l'independentisme negociarà un tercer nom després de Puigdemont i l'expresident de la ANC

1
Mar, 20 Mar 2018

Dimarts amb sorpreses. La primera ha estat el canvi de criteri de la Fiscalia General de l'Estat demanant presó eludible sota fiança de 100.000 euros per a Joaquim Forn. La segona, amb major envergadura, ha estat l'anunci del lletrat de Jordi Sànchez durant el seu compartencia en el Tribunal Suprem que l'expresident de la ANC renunciarà a la seva acta de diputat i que tornarà a exercir la docència universitària. Amb aquest gest, es clarificava un dels inconvenients per investir al president de la Generalitat. Després de la fallida candidatura de Carles Puigdemont i la seva designació perquè Sànchez el substituís, ara JxCat (i el PDeCAT) busquen el tercer nom. Diverses fonts assenyalen a Jordi Turull, encara que també indiquen que l'exconseller de Presidència no està gaire ben vist ni per ERC ni per la CUP, la qual cosa podria servir perquè el PDeCAT es posés al capdavant de les negociacions i proposés un nom que encara no està decidit, però que podria ser un alcalde amb acta de diputat.

Les novetats en el Tribunal Suprem s'han conegut després de la vista per demanar la llibertat de Forn. L'exconseller ha preferit quedar-se en els calabossos i no estar present a les al·legacions que ha presentat el seu lletrat, Daniel Pérez. Al final, el fiscal ha dit que demanava una fiança de 100.000 euros per imperatiu legal en ser una ordre del fiscal general de l'Estat, Julio Sánchez Melgar, a pesar que la Fiscalia del Suprem no estava d'acord.

Després de Forn, ha declarat Sànchez. El seu advocat, Jordi Pina, ha explicat al tribunal que el seu client renunciarà en les properes setmanes a l'acta de diputat per tornar a fer classes a la universitat, per la qual cosa abandonarà qualsevol activitat de política institucional. No obstant això, de moment la Fiscalia ha demanat que es mantingui la presó incondicional. Tant Forn com Sànchez estan sent investigats per rebel·lió, sedició i malversació.

Amb la decisió de Sànchez s'obre el camí per a una investidura la setmana vinent, abans dels dies de festa de Setmana Santa. L'exconsellera d'Agricultura Meritxell Serret ha llançat el nom de Jordi Turull, encara que després ella mateixa ha matisat que era el que havia llegit en els mitjans de comunicació. Fuentes independentistes assenyalen que és difícil que Serret estigui al tant de les negociacions, tant per la seva llunyania física (viu a Brussel·les) com pel seu coneixement del que es cou en les negociacions entre el seu partit, ERC, i JxCat.

El nom de Turull, no obstant això, té forts detractors entre diversos actors independentistes. Diverses fonts recorden que també està imputat en el Suprem pels mateixos delictes que Forn i Sànchez i que es troba en llibertat sota fiança. A més, recorden que forma part de la vella guàrdia convergent, molt propera als anys del pujolisme i que el seu nom està vinculat a la sentència del cas Palau. Turull era gerent de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès quan l'empresa Ferrovial va obtenir concessions d'obra pública en aquest municipi i que per això va pagar un 3% a Convergència Democràtica a través del Palau de la Música. El nom de Turull surt en la sentència, que va ser pública el passat 15 de gener.

Aquest fet no està ben vist ni per ERC ni molt menys per la CUP. Els anticapitalistes consideren que Turull representa a la vella guàrdia convergent, mentre que des d'ERC es preferiria un candidat sense processos judicials oberts ni amb la motxilla del cas Palau.

Ara, el president del Parlament, Roger Torrent, haurà d'iniciar una nova ronda de contactes amb els líders dels grups parlamentaris. JxCat és el responsable de proposar el nom, amb el vistiplau d'Esquerra Republicana. Tot indica que la CUP es mantindrà en l'abstenció sigui qui sigui el candidat. Així, força que o bé Antoni Comín o bé Carles Puigdemont renunciïn a la seva acta de diputat per garantir l'elecció en segona volta per majoria simple.

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia