catalunya
El líder de la ANC, Jordi Sànchez, durante un acto - Flickr ANC
Jordi Sànchez es dirigeix al públic durant un acte de l'ANC.
|
Fuente
:
Flick-ANC

Jordi Sànchez renunciarà aquesta setmana a la seva candidatura a president de la Generalitat

El candidat proposat per Carles Puigdemont és conscient que no és del grat de la CUP

0
Lun, 12 Mar 2018

Jordi Sànchez renunciarà a la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. En mitjans independentistes es creu que el designat per Carles Puigdemont és conscient que el seu nom no és del grat de la CUP, que l'ha vetat. A pesar que els seus advocats han presentat un recurs davant el Tribunal Suprem, fonts independentistes asseguren que abans que finalitzi aquesta setmana Sànchez farà pública la seva decisió per afavorir el desbloqueig de la investidura a president de la Generalitat.

El guió decidit abans de les eleccions marcava que Puigdemont seria el primer candidat i que quan la Justícia espanyola posés objeccions apareixeria el nom de Sànchez. Aquest era l'acord entre els sectors independentistes. No hi ha més noms, de moment, sobre la taula. El que no s'esperaven ni JxCat ni ERC és que la CUP vetés aquest nom, provinent de l'esquerra i sense vinculacions anteriors a Convergència. El PDeCAT farà valer la seva primacia per resoldre el garbull.

No obstant això, sembla que els anticapitalistes estan seguint el mateix guió que va apartar a Artur Mas de la Generalitat en 2016. Encara que en públic diuen que solament parlen de polítiques, quan arriba el moment de votar a una persona es neguen i insinuen el perfil, tal com va passar amb Carles Puigdemont, ara arrelat en Waterloo i amb les seves posicions més properes a les de la CUP que a les del seu propi partit, el PDeCAT.

A pesar que la defensa de Sànchez va anunciar divendres que avui dilluns presentaria un escrit de mesures cautelars davant les instàncies del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg, finalment ha decidit esgotar les instàncies judicials espanyoles. Així, ha presentat un recurs davant la sala penal del Tribunal Suprem contra la denegació del permís per assistir al ple d'investidura en el Parlament.

El recurs de Sànchez considera que la decisió del magistrat Pablo Llarena vulnera els drets polítics, tant del mateix Sànchez com dels dos milions de ciutadans que van votar a les opcions independentistes.

A més, l'escrit qualifica de "inaudit" que Llarena "faci manifestacions sobre l'oportunitat política de triar uns candidats i no uns altres". Així mateix, s'afirma que alguns dels passatges de l'escrit del magistrat "contenen consideracions polítiques totalment impròpies d'un sistema de divisió de poders".

Precisament, JxCat va anunciar divendres passat que si Llarena no alliberava a Sànchez presentaria una querella per prevaricació. Puigdemont també s'ha apuntat a aquesta via.

Si al final s'ha decidit optar per presentar recurs davant el Suprem ha estat per l'opinió d'experts que asseguraven que la petició de mesures cautelars a Estrasburg sense esgotar les vies a Espanya portaven al fracàs. En el cas que la sala penal també rebutgi la llibertat, la defensa de Sànchez ha de recórrer al Tribunal Constitucional. Seguint el procediment, serà llavors quan pot recórrer davant Europa.

De moment el PDeCat manté a Sànchez com el seu candidat. Això sí, Marta Pascal ja ha avisat que si Sànchez no pot ser el candidat "s'haurà de consensuar el nom" del nou candidat entre les forces independentistes. Els socis d'ERC, per la seva part, també insten a formar govern el més aviat possible, amb Sànchez o amb un altre candidat.

El PSC recorre al TC

D'altra banda, el PSC ha presentat un recurs davant el Tribunal Constitucional perquè exigeixi que el Parlament realitzi la primera votació d'un candidat a president de la Generalitat i, així, comenci a marcar el rellotge de convocatòria de les eleccions.

Els socialistes ja havien demanat l'empara davant el TC perquè fixés mesurades que permetessin engegar la legislatura. A més, el PSC critica la "inacció" del president del Parlament, Roger Torrent, que ara té ajornat el ple de la sessió d'investidura.

Si finalment Sànchez renuncia, Torrent haurà d'obrir una altra ronda de consultes amb tots els líders parlamentaris. Des del PP s'apunta al fet que Inés Arrimadas, guanyadora de les eleccions, hauria de proposar-se encara que la seva candidatura fora fallida per fer córrer el rellotge de les eleccions, que es convocarien aplicant, encara l'article 155.

En públic, ningú desitja unes eleccions pel seu resultat incert. Fins i tot des de l'independentisme es tem una abstenció dels seus votants per la seva incapacitat d'arribar a un acord. El diumenge, la ANC solament va posar unes 50.000 persones al carrer reclamant la república. És la manifestació independentista menys nombrosa dels últims anys.

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia