catalunya
Joaquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Carles Mundó, Josep Rull i Meritxell Borràs
|
Fuente
:
ACN

Presó pel govern de Puigdemont mentre ell segueix fugitiu a Bèlgica

La jutgessa inicia el procediment per l'arrest de l'expresident amb la promulgació d'una ordre europea

0
Jue, 2 Nov 2017

Presó pels consellers de Carles Puigdemont i ordre de detenció contra ell i els que es troben fugitius de la Justícia espanyola. La deserció de Puigdemont no ha ajudat gens ni mica, per més que hagi sol·licitat oficialment declarar per videoconferència a través del seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas. A diferència de l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem ha donat una setmana a les defenses per estudiar la querella de la Fiscalia.

L'exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Joaquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Carles Mundó, Josep Rull i Meritxell Borràs han rebut amb serenitat l'ingrés a presó sense fiança. Alonso-Cuevillas ha explicat que la presó és "injusta" i ha demanat "calma a la ciutadania" davant una mesura "no motivada", doncs segons ell, no ha existit ni rebel·lió, ni sedició ni malbaratament de cabdals.

Andreu van den Eynde, l'advocat de Junqueras, Romeva, Mundó  i Bassa s'ha queixat que la resolució "ja estava premeditada" i ha assegurat que han decretat presó per unes persones que condemnen la violència precisament per fer actes violents.

Santi Vila, per la seva part, la pot eludir si paga una fiança de 50.000 euros. Mentre els consellers del govern de Puigdemont entraven al jutjat, ell s'estava prenent un cafè en un bar de Brussel·les. Antoni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret tampoc han comparegut davant de la jutgessa Carmen Lamela, que ha emès una ordre de recerca europea contra Puigdemont, Comín, Ponsatí, Puig i Serret. Serret i Comín també han demanat declarar per videoconferència, la qual cosa no ha estat acceptada. Forn, Bassa i Borràs que van comparèixer dimarts al costat de Puigdemont a Brussel·les, dijous sí que estaven a Madrid amb la resta dels seus companys. Junqueras ha entrat sol, mentre que els consellers ho han fet conjuntament, a excepció de Vila, que també ha anat sol a l'Audiència amb el seu propi advocat, el conegut penalista Pau Molins.

Presons d'Estremera i Alcalà-Meco

La jutge ha decidit enviar els nou empresonats a diferents presons. Els homes, finalment, seran enviats a Estremera, encara que en un primer moment s'havia dit des d'Institucions Penitenciàries que serien disgregats a centres diferents de Madrid, com Navalcarnero, Aranjuez i Valdemoro. Finalment, Bassa i Borràs aniran a la presó de dones d'Alcalà-Meco.

Dimarts es va conèixer la querella de la Fiscalia, en la que acusa el govern Puigdemont i a la Mesa del Parlament dels delictes de rebel·lió, sedició i malbaratament de cabdals públics per les accions del govern els darrers dos anys i l’organització del referèndum de l’1d’octubre. Mentre que la denuncia contra l'executiu va anar a caure a la Audiència Nacional, la de la Mesa del Parlament va anar al Suprem. Dijous, els advocats defensors de la Mesa han demanat un ajornament fins dijous 9 de novembre de les declaracions per estudiar la querella de més de 100 pàgines i comunicada en menys de 24 hores. Com a mesura, el jutge Pablo Llarena ha demanat la permanent localització dels imputats, Carme Forcadell, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet.

A l'Audiència Nacional, però, tot ha estat diferent. Tots els imputats només han contestat a les preguntes dels seus advocats (Jaume Alonso-Cuevillas pels del PDCat i Andreu van den Eynde pels d’ERC) dient que en cap cas s'han rebel·lat, a excepció de Vila, qui sí que ha respost a les preguntes de la Fiscalia durant uns tres quarts d’hora. Per la jutgessa, ha assumit les conclusions de la Fiscalia, que ha demanat la presó perquèm creu que hi ha un elevat risc de fuga, reiteració delectiva i destrucció de proves.

En paral·lel a l'activitat als jutjats de Madrid, el president del Consell General del Poder Judicial i del Suprem, Carlos Lesmes, s'ha reunit a Barcelona amb els magistrats que exerceixen a Catalunya. Lesmes ha reclamat a Puigdemont que es presenti a declarar doncs és la seva obligació. Fonts properes a Puigdemont assenyalen que quan arribi l'ordre de detenció a Bèlgica es lliuraria a la policia belga.

Preparant les eleccions

Mentre l'acció judicial segueix, els partits es preparen per les eleccions del 21 de desembre. Les associacions sobiranistes ANC i Òmnium demanen una llista conjunta independentista, amb l'esperança d'aglutinar totes les forces. No obstant, ni ERC ni el PDCat hi semblen disposats. Pels republicans, el seu candidat seria Junqueras, malgrat que estés en presó preventiva. Santi Vila ja s'ha postulat com a candidat del PDCat, també, mostrant-se disposat a transitar cap a la independència des de posicions legals, en una crítica a la il·legalitat de la declaració de la república catalana del 27 d'octubre. El dia 7 és l’últim dia per presentar les coalicions a la junta electoral.

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia